
Adilcevaz’ın Gelişmesi için, Neler Yapılabilir?
Daha iyi, daha güzel ve daha yaşanılabilir bir memleket için fikirlerinizi yazabileceğiniz 'Bir Fikrim Var' sayfamıza bir okuyucumuzdan 'Adilcevaz’ın Gelişmesi için Neler Yapılabilir' hakkında Fikir geldi.
Daha İyi Bir Adilcevaz için, Adilcevaz’ın Gelişmesi için Neler Yapılabilir? Genç Girişimci Okuyucumuz Haşim Duk tarafından gönderilen Bir Fikir;
Adilcevaz’da tarım alanında neler yapılabilir neler üretilebilir üretilen ürünler nasıl değerlendirilip ekonomiye dönüştürülebilir? Adilcevaz’da neyin hammaddesi var bu hammaddeler değerlendirilip fabrikalarda işlenebilir mi? Adilcevaz’da turizm nasıl geliştirilebilir? Adilcevaz’ın kültürel zenginlikleri ve doğal kaynakları nelerdir? Bunlardan nasıl faydalanabiliriz? Adilcevaz’ı nasıl geliştirebilir ve nasıl daha iyi yaşanılır bir hale getirebiliriz.
KİREÇ: Adilcevaz’da bulunan hammaddelerden biri kireç taşıdır. Kirecin ana hammaddesi kireç taşıdır. Kireç taşı da ilçemizde bulunmaktadır. Adilcevaz’ın kuzey kısmında bulunan seydibaba dediğimiz dağın tamamı kireç taşı olduğu yapılan bir çalışma sonucu ortaya çıkmıştır. Bu demek oluyor ki Adilcevaz’a bir kireç fabrikası kurulması halinde hammaddenin bol olduğu bir yerde rahatlıkla üretim yapılabilir.
ÇİMENTO: İlçemizde bir başka hammaddesi bulunan ürün çimentodur. Adilcevaz’ın Selçuklu mahallesinden başlayan danacık köyüne kadar uzanan dağlarda çimentonun hammaddesi bulunmaktadır. Bir çimento fabrikası kurulması halinde Adilcevaz’da üretim yapılabilir.
SODA: İlçemizin sınırlarında bulunan arın gölünde soda bulunmaktadır. Yine bir soda fabrikası kurulması halinde gölden çıkan soda ile üretim yapılabilir.
SU: İlçemizin kırsal kesiminin birçok yerinde doğal kaynak su çıkmaktadır. Bu sulara gerekli laboratuvar tahlili yapılıp uygun olması halinde hazır su fabrikası kurulabilir.
Adilcevaz yılda yaklaşık 2.950 saat güneş gören ve Türkiye’nin en çok güneş alan yerlerinden birine sahiptir. Adilcevaz’da güneş enerjisi ile üretilen elektrik santralleri kurulabilir. İlçemizde büyük bir oranda elektrik üretimi yapılabilir buda başka yerde olmayan Adilcevaz’da bulunan büyük bir enerji kaynağıdır. Adilcevaz’a çok önemli katkı sağlayabilir.
Jeotermal ısı [yer altından çıkan sıcak su] ilçemizde bulunan Türkiye’nin en büyük ikinci dağı olan Süphan dağı sönmüş volkanik bir dağdır yine ilçemize 65 km uzaklıkta bulunan nemrut dağı volkanik bir dağdır buda ilçemizin volkanik bir bölge olduğunu göstermektedir. 2010 yılına kadar nemrut tam olarak sönmemiş olup ama herhangi bir riskinin olmadığı söyleniyordu ama 2010 yılında bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre nemrut dağının sönmemiş olup volkanik bir yanar dağ olduğu ve her an patlama riskinin olduğu sonucuna varmışlardır. Patladığı halde Tatvan Ahlat ve Adilcevaz’a büyük ölçüde zarar verebilir. Yine geçen yıl Tatvan yakınlarında sondaj çalışması ile çıkarılan sıcak su ve 23 Ekim Van depreminden sonra profesörlerin yaptığı açıklamalarda Van gölünün altında sıcak su var demeleri Adilcevaz’da da sıcak su var düşüncemizi güçlendirmektedir. Adilcevaz’da da etüt yapılıp derin sondaj kuyu çalışmaları yapılırsa sıcak su bulunabilir.
Sıcak su ile ne yapılır? Jeotermal tesisler, kaplıcalar kurulabilir. Turizme çok önemli bir katkı sağlar. Jeotermal ısı ısıtma sanayisinde kullanılabilir. Kış memleketi olan Adilcevaz’da evler apartmanlar kamu binaları ısıtılabilir. Örneğin Kazakistan’da kışın seraların üstünde 60 cm kar olmasına rağmen içinde sebze üretimi yapılmakta ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır.
Adilcevaz’da da jeotermal ısı ile seralar kurulabilir yılın sıcak olmayan aylarında seralarda sebze üretimi yapılabilir ve Adilcevaz’a çok önemli bir gelir kaynağı olabilir. Türkiye’de bulunan jeotermal ısı bütün Avrupa’da bulunan jeotermal ısının tam on katıdır fakat Avrupa Türkiye’den kat kat daha fazla kazanmaktadır. Adilcevaz’da da sıcak su bulunur ve bilinçli değerlendirilirse Adilcevaz’a çok önemli katkı sağlayacaktır.
ADİLCEVAZ CEVİZİ: Gün geçtikçe markalaşma yolunda ilerleyen Adilcevaz cevizi ilçemiz için önemli bir gelir kaynağıdır.
İlçemizde yaklaşık 47.500 adet ceviz ağacı bulunmaktadır. Bunlardan yılda ortalama 1.900.000 TL gelir elde edilmektedir. İlçemizde çok iyi yetişen ceviz ve ceviz fidanı, Geliştirilirse daha fazla gelir elde edilir buda ilçemizin ekonomisi için çok önemli bir yere sahiptir.
İlçemizden geçen şehirlerarası yol ve İran transit yolundan maalesef yeterince faydalanmıyoruz.
Yılda ortalama 250 bin İran vatandaşın ilçemizden geçerek Suriye Irak ve Suudi Arabistan’a gitmektedirler ve azda olsa ilçemizde bugün çeşitli tesisler bulunmaktadır. İranlı otobüslerin girip çıktığı bu tesisleri daha da büyültüp çeşitli kazanç yolları arayabiliriz. Bunlar hediyelik eşyalar, Adilcevaz’ın ürünleri ve ihtiyaç malzemeleri buralarda satışa sunulup gelir elde edebiliriz. Bu yolun kenarlarına modern dinlenme tesisler kurulabilir, petrol marketler açılabilir ve Adilcevaz’dan geçen yoldan faydalanarak kazanç elde edebiliriz.
SÜTEY YAYLASI: Yüz bin dönümlük bir alana sahip olan Sütey yaylası ilçemizde bulunan hayvanların yüzde yetmişinin kışlık yiyeceklerini karşılamaktadır ve yazın harman döneminden sonra yaklaşık otuz bin küçükbaş hayvanın dört ay boyunca otladığı önemli bir yerdir. Bu kadar önemli bir yaylanın yem bitkileri tazelenir ve kaliteli tohumlar çeşitleri ekilirse daha fazla verim alınabilir ilçeye daha çok katkı sağlar.
Sütey yaylasında bulunan çil gölü mevkiinde pirinç yetiştiriciliği yapılabilir. Önemli kazanç sağlayabilir.
Sütey yaylasının çok önemli avantajları daha vardır. Doğal yapısıyla mayıs haziran aylarında mükemmel görünümü ile büyük güzellikler sunar ve piknik yapmak için çok güzel yerlere sahiptir. Sütey yaylası doğal yapısıyla önemli bir turizme ev sahipliği yapabilir. Sütey yaylasının engebeli olan kısımlarında 4x4 arazi araçları yarışı [safari] düzenlenebilir bununla da çok önemli bir turizmin kapısını açmış olabiliriz.
SU KANALI PROJESİ: İlçemizde debisi çok yüksek olan Çalağan çayı, kara dere çayı maalesef boşa akıp gitmektedir. Bunları değerlendirebiliriz. Çalağan çayının ilk çıktığı yer olan eginler bölgesinden başlamak üzere büyük bir su kanalı yapılıp dağın dibinden götürülerek tokinin arka kısmında kara dere çayı da ek edilerek yazı düzüne doğru oradan yolçatı köyünün alt kısmından geçerek oradan da erik bağı köyünün üst kısmından geçerek kuzel dediğimiz bölgeye gidecek olan bu kanal gerekli çalışmalar ve ölçümler yapıldığı takdirde suyun kendi akıntısı ile gideceği yaptığımız bir çalışmanın sonucudur. Bu proje gerçekleştirildiği halde yaklaşık olarak on bin dönüm arazi sulu arazi konumuna gelecektir. bu alanda sulu tarım yapılırsa, Burada bin kişinin iş imkanı bulacağı çok önemli bir projedir.
ADİLCEVAZ’DA TARIM:
Adilcevaz’ın toplam 660 bin dönün arazisi bulunmaktadır. Bu arazinin yaklaşık 200 bin dönümü mera, hazine arazisi ve dağlık alanlardan oluşmaktadır. Kalan 460 bin dönüm arazi ise tarım alanlarında kullanılan arazilerdir. Bu arazinin 3.500 dönümü aygır gölünden yazı düzüne yer altından döşenmiş su tesisatı ile sulu araziye çevrilmiştir. Bunun dışında 5.000 bin dönüm arazi vatandaşın kendisi sondaj vurarak veya kuyu açarak sulu araziye dönüştürmüş olup ilçemizde toplam 8.500-10.000 bin dönüm sulu arazi bulunmaktadır. Geriye kalan 450.000 bin dönüm arazide ise yem bitkisi buğday tarımı yapılmaktadır.
Buğday tarımında maalesef istenilen verim elde edilemiyor. Örneğin güneydoğu Akdeniz ve iç Anadolu bölgelerinde 100 dönüm araziden yılda ortalama 40-60 ton buğday alınırken Adilcevaz’da 100 dönüm araziden iki yılda bir sadece 12-23 ton buğday elde edilmektedir. Bilinçli ve modern tarım yapılırsa bu oranın artırılması mümkündür.
ADİLCEVAZ’DA SULU TARIM: Adilcevaz’da şu an üretilen Beyaz fasulye, kavun karpuz domates ve patates ön plana çıkmaktadır.
Adilcevaz’da yılda ortalama 150 ton beyaz fasülye, 1300 ton kavun, 1500 ton karpuz, 5000 ton domates, 600 ton patates üretilmektedir. Şeker pancarı üretimi ise önceki yıllara oranla şimdi azalmıştır oda ortalama yılda 1000 ton civarında üretilmektedir.
Son iki üç yılda ilçemizin yaş sebze ve meyvesi çevre il ve ilçelerde önemli bir Pazar yeri tutmaktadır. Özellikle Adilcevaz’ın kavun, karpuz ve domatesi ilçemizin toprak yapısına uygun olmaktadır. 150 bin dönümlük gülistan ovasının toprağı çok kaliteli olup bu ovanın bir kısmı sulu araziye çevrilirse buda sondaj kuyuları ile mümkündür. Burada bilinçli ve modern sulu tarım yapıldığı takdirde ilçe ekonomisine çok önemli bir katkı sağlayacaktır.
İlçemizde yetiştirilen domatesin çok kaliteli olduğu bilinçli yetiştirildiğinde Pazar sorununun olmadığı bilinmektedir.
Yine ilçemizde salçalık domates yetişmektedir. 2010 yılında ilçemizde üretimi yapılan salçalık domatesin dönüme on ton verim alındığı ve üretilen domatesin yapılan incelemelerde biriks oranı çok yüksek olduğu ve Türkiye ortalamalarının en kaliteli sınıflarında olduğu öğrenilmiştir. Buda şunu gösteriyor ilçemizde bir salça fabrikası kurulursa salçalık domatesin yetişmesinde hiçbir sıkıntı olmayacak fabrika fevkalade çalışıp üretim yapacak. Bir fabrikaya iki üç bin dönüm domates ekilirse fabrikanın kapasitesini karşılayabilir ve fabrikayla beraber toplam 300 kişi istihdam etmiş olur bundan 1400-2000 kişi ekmek yiyecek.
Bir salça fabrikası kurulup başarılı olursa iş adamları bunu görüp ikinciyi beklide üçüncü salça fabrikasını kuracak. buda ilçemiz için çok ama çok önemli bir gelir kaynağı olacak.
ADİLCEVAZ’DA TURİZM NASIL GELİŞTİRİLEBİLİR
Van gölünün en güzel kıyı şeridinin Adilcevaz’da olması, kıyı şeridinde çok kaliteli kumsalların olması ve kumsalların ve göl suyunun bazı hastalıklara Romatizma, sedef, cilt hastalıklarına iyi gelmesi Adilcevaz’da turizm için çok önemli olduğun söyleyebiliriz.
İlçemize gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için konaklama imkânlarının genişletilmesi, göl kenarına modern turistik tesisler yapılması, turizmin günübirlik değil de uzun zamanlara yayılması için çalışmalar yapılmalıdır.
Bunlar neler olabilir; sosyal ve kültürel aktiviteler, piknik yerleri, yayla gezileri, dağ tırmanışları ve kayak, yamaç paraşütü, tarihi zenginliklerin gezilip tanıtılması gibi etkinliklerin geliştirilmesi gerekmektedir.
Ayrıca ilçemizin doğal yapısıyla yamaç paraşütüne elverişli olması yamaç paraşütünün hem Süphan dağında hem de ilçemizin kuzey ve batı bölümünde bulunan yüksek tepelerde yapılabilir olması turizm için çok önemli bir katkıdır.
Yine doğal yapısıyla Sütey yaylasında turizm amaçlı SAFARİ [4x4 arazi araçları ile engebeli arazi, kum ve çamur yarışları] yapılabilir. Buda ilçemize turizmi getirecek olan çok önemli bir etkendir. ilçemizde turizmi bu çalışmalarla geliştirebiliriz.
Haşim Duk - Genç Girişimci
Editörün Notu: İstediğiniz gibi fikir üretebilir çeşitli önerilerinizi dilediğinizce paylaşabilirsiniz.
Gündelik hayatta sizi sıkan, bu böyle gitmemeli bir çözümü olmalı, değişmeli dedirten durumlara karşı sesinizi duyurmak için TIKLAYIN
HABERE YORUM KAT