Bakan Veysel Eroğlu Bitlis'e Geldi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı tesislerin açılış ve temel atma törenleri için Bitlis’e geldi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı tesislerin açılış ve temel atma törenleri için Bitlis’e geldi.
Uçakla Muş’a gelen Bakan Veysel Eroğlu, buradan karayolu ile Bitlis’e gelerek bir dizi açılış ve temel atma törenlerine katıldı. İlk olarak Bitlis Valiliğini ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada Bitlis Valisi Ahmet Çınar ile birlikte ziyaretçi defterine yazı yazdı. Daha sonra Vali Ahmet Çınar’ı makamında ziyaret eden Veysel Eroğlu, toplantı salonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti hükümeti zamanında yapılan yatırımlardan söz etti.
Bakan Eroğlu, AK Parti hükümetine kadar Bitlis’in unutulmuş bir şehir olduğunu belirterek, kendi dönemlerinde Bitlis’e her anlamda çok büyük yatırımların yapıldığını söyledi.
Bakan Eroğlu, "Özellikle İdris-i Bitlis’in ve Said-i Nursi’nin memleketi bu güzel diyarda bulunmaktan dolayı mutluyum. Özellikle Bitlis’i özlemiştim. Bazı hususlar olunca gelmemiz gecikti. Burada olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Buraya gelirken 8 tesisin açılışı için geldik. Burada Göllü Göleti, Hizan’da Koçlu Göleti açılışı yapılacak. Orman teşkilatının gelir getirici 3 köye 11 adet gelir getirici türlerde 3 yıllık masrafları bize, gelirleri köylülerimize ait olacak projemizi hayata geçiriyoruz. 5 bin köye 5 bin adet gelir getirici orman kuralım dedik. Kalkınma için örnek olarak kura çekerek vatandaşlara fidanlarını dağıtacağız. Enerji için desteklerimiz var. Törene gelecek vatandaşlarımıza 2 bin adet ceviz, bin 500 sedir ve bin 500 dut olmak üzere 5 bin adet fidan dağıtımını sağlayacağız. Dağıtımlar özellikle Yolağzı köyünde olacaktır. Ayrıca Ortaağaç köyünde olmak üzere Ünaldı köylülerine ormanlık alanlarda gelir getirici türlerden 49 yıllığına kendilerine tahsis edeceğiz" diye konuştu.
Bakan Eroğlu, Bitlis’e gelirken eli boş gelmediğini de belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: "Buraya gelirken eli boş gelmeyelim diye 12 müjde ile geldik. Toplam 34 müjde ile geldik. Genel müdürlerimiz burada, yatırımcı daire müdürlerimiz burada. DSİ’nin ikisi gölet üçü dere ıslahı konusundadır. Bitlis’te bugün Koçlu köy göletinin açılışını yapacağız. 5 bin 350 dekar arazi modern sistemle sulanacak. Ayrıca bir belde ve 2 mahallenin de dere ıslahı sağlanacak. Bunlardan özellikle Koçlu köyü sulamasının temeli atılacak. Göllü sulamasının müjdesini veriyoruz. Ahlat ve Adilcevaz’da dere ıslahı çalışmalarına başladık. Şehir içinden güzel geçişini sağlayacağız. Bunlar tarihi mekanlardır. Bir gerdanlık gibi yapacağız. Estetik köprüler ve korkuluklarla tarihi özelliklere uygun olacak. Daha önce Bitlis’te bir dere ıslahı konusunda belediye bizi destekleseydi Bitlis için bir proje hazırlamıştık. Bunun dışında DSİ bunları yapacak. Ormanın burada 5 müjdesi var. İnşallah burada bir yeşillendirme kampanyası başlatacağız. Ormanlık alanlarda vatandaşa ne gerekiyorsa hepsi yapılacak. Siirt fıstığı aşılamasında, vatandaşın kalkınmasında önemli bir destek haline gelecek. Bu yıl 3 bin 300 dekar alanda çalışma yapılacak. 1 milyon 547 bin adet fidanı toprakla buluşturacağız. Ayrıca 12 bin 800 dekar alanda orman yetiştirme çalışması yapacağız. Talep eden 277 aileye Orman Köyleri Kredisi (ORKÖY) vereceğiz. Bunları süt sığırcılığı ve arıcılık talebi olanlara vereceğiz. Ayrıca 4 köyde bin 250 dekar alanda 28 bin 580 adet ceviz, dut, menengiç gibi ağaçların yetiştirilmesi için eşit olarak bütün vatandaşla parselliyoruz ve teslim ediyoruz. Ormanlara 5 kilometre yol yapıyoruz. Bu yıl da tamamlayacağız. Milli parklar konusunda Bitlis muhteşem bir yer, Van Gölü ve Türkiye’nin ikinci büyük dağı, Nemrut, Ahlat’ta Selçuklu eserleri bunları görüyorsunuz. Bitlis’e, Erzincan’da askerken gelmiştim ve hayran kalmıştım. Burada bir çalışma yapıyoruz. Doğa koruma milli parklar bizim için, tabiat için bir master planı uygulayacağız. Burada güvenlik tesis edilecek. Buradaki tarihi eserleri dünyanın her yerinden insanların gelerek kolayca ziyaret etmelerini sağlayacağız. Proje hazırlanacak önümüzdeki yıldan itibaren master planımızı başlatıyoruz. Bunun için bir eylem planı hazırladık. Ancak tabiat turizmi ile alakalı genel müdürlerimiz, yatırımcı bölge müdürlerimizi turizmcilerle belediye başkanlarımızla bir araya gelerek masaya yatıracağız. Biz Bitlis’i tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Sadece Bitlis değil; Ahlat, Adilcevaz, Hizan, Norşin ve Nurs gibi değerlerimizi tüm dünyaya tanıtalım. Sizlerden destek istiyoruz. Biz önden gidiyoruz siz de arkamızdan gelin. Nemrut kalderası, tabiat anıtı rakamsal alanına alınması için çalışma yapacağız ve dünyaya tanıtacağız. Meteorolojide buranın havasını dünyanın her yerinden görülebilecek sistem kuracağız. Bölgeye 2 tane otomatik ölçüm sistemi kuruyoruz. Biri Ahlat’ın Burcukaya köyüne diğeri de Tatvan Yelkenli köyüne kurulacak."
Bitlis’te söz verdikleri 22 müjdeden 20’sini tamamladıklarını belirten Bakan Eroğlu, "Bitlis’te daha önce verdiğimiz 22 müjdeden 20’sini gerçekleştirmişiz. 15 ayda 20 tanesini tamamladık. 2 tanesi kaldı, onun da temellerini atıyoruz. Açılışının da müjdesini vereceğiz. Başbakanımız, DAP projesini ilan etti. Bu bölgelerde 2019’un sonuna kadar çok büyük hamleler yapılacak. Bütün alt yapı çalışmaları tamamlanacak. Tabi ki Bitlis’te DAP kapsamında bu büyük projenin bitiş tarihide 31 Aralık 2019 tarihinde saat 16.59’da bitecek. Bitlis unutulmuş bir ildi. Bitlis geçmişte kıyıda köşede kalmış, unutulmuştu. İlk defa Bitlis’i ve ilçelerini AK Parti hükümeti hatırladı. Sayın Milletvekilim Vedat Demiröz biliyor bizim buraya ayrı bir gönül bağımız var. Dolayısıyla bende 2003 yılında DSİ Genel Müdürü olduğumda baktım Bitlis’te hiçbir yatırım yok. Allah’a şükür biz ve Ulaştırma Bakanlığımız 2,5 milyar TL’lik yatırımlar yaptık. Bitlis’e ulaşmak mümkün değildi. Biz buraları çok iyi biliyoruz. Ama şu anda bölünmüş yollar, Afyon kaymağı gibi yollar yapıldı. Bir zamanlar Bitlis’in içinde geçilmezken, şimdi dev tünellerden geçiliyor. Bir tarihte biz burada temel atma ve açılış töreni yapıyorduk. Bir hastanenin yanından geçtik. Belediye başkanımız dedi ki ‘bu hastane 25 yılda bitti hem de uydurma bir hastanedir.’ Şimdi ise Türkiye’nin en modern hastanelerinden biri yapıldı. Bizlerde buraya 8 milyon metreküp içme suyu sağladık. Ayrıca 34 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Bir baraj ve bir gölet inşa etik. 24 tane dere ıslahı yaptık. 5,5 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. 2 şehir ormanı, bir bal ormanı tesis ettik. Daha sayamadığım çok büyük yatırımlar yaptık" diye konuştu.
İHA
HABERE YORUM KAT