Bitlis Esnafı "Dere Üstü Islah Projesi"nden Endişeli
Bitlis’te dere üstüne yapılan saçaklardan oluşan iş yerlerinin, ‘Dere Üstü Islah Projesi’ kapsamında, yıkılacak olması nedeniyle endişelenen esnaf, yetkililerin kendilerini bilgilendirmeleri ve mağdur etmemelerini istiyor.
Bitlis’in ortasından geçen derenin üzerinde inşa edilen binaların altında yer alan iş yerlerinin, 'Dere Üstü Islah Projesi' kapsamında, yıkılacağı söylentileri nedeniyle endişelenen esnaf, yetkililerin kendilerini doğru bilgilendirmeleri ve mağdur edilmemelerini talep ediyor.
Coğrafi konumu itibariyle bir vadinin içinde yer alan Bitlis kentinin ortasından geçerek birleşen iki çayın üzerinde yapılan iş yerlerinin yıkılacak olması, esnafı kara kara düşündürüyor. 'Dere Üstü Islah Projesi' kapsamında, yıllardır yıkılacağı gündemde olan ve her dönem, siyasi partilerin seçim malzemesi haline getirdiği 'Dere Islah Projesi' nedeniyle esnaf ne yapacağını bilemez hale getirdi.
Dere üstünde bulunan yaklaşık 800 işyerinin yıkılacağı ve burada bulunan esnafların, Bitlis-Tatvan yolu üzerindeki yeni valilik binasının yanında inşa edilen ve bitme aşamasına gelen 720 dükkanın bulunduğu iş merkezine taşınacağı söylemleri esnafı tedirgin ediyor.
Kayyım atanan belediye tarafından şehrin farklı noktalarındaki bilbordlara 'Saklı kent gün yüzüne çıkıyor' afişlerinin asılması, esnafın mağdur edileceği endişesini daha da artırmış durumda.
Mağdur olmak istemeyen Bitlis esnafı, yılan hikayesine dönüşen 'Dere Islah Projesi' nedeniyle artık iş yerlerine malzeme bile almaktan çekindiklerini belirtiyor. Kimi esnaf mağdur edilmemesi koşuluyla dere üstünde bulunan iş yerlerinin yıkılmasını istediklerini belirtirken, kimileri de yıkımdan yana olmadıklarını dile getiriyor. Kendilerine bugüne kadar tebligat dahi gönderilmediğini ileri süren esnaf, yetkililerin bu konuda kendilerini bilgilendirmelerini istiyor.
Duruma tepki gösteren dere üstündeki Rus Pazarı Esnafı, ne yapacaklarını şaşırdıklarını belirtiyor. Esnaflardan Cemil Genç, Mehmet Solmaz ve Esat Akaslan, "Esnaf sıkıntılı, huzur yok, bir düzen yok. Esnaf olarak yıkım gerçekleşse bile bizleri mağdur etmesinler. Eğer, dükkânlarımız yıkılsa ve yerine iş yeri verilmezse göç etmek zorunda kalacağız. Para talep etmeden esnafa iş yeri verilmeli. Burada zaten iş yok. Altı ay kar altındayız. Bizleri göçmen durumuna düşürmesinler. Yıkımın yapılacağı konusunda bizlere bilgi verilmemiş. Yıkılacak mı, yıkılmayacak mı endişesiyle dükkanlarımıza mal bile alamıyoruz" dediler.
Yıkımla ilgili kendilerine bilgi verilmediğini iddia eden esnaflardan, Sedat İnal, M. Can İnal, Kutbettin Durak, Kadir Duman, Özgür Çağtay, "Bu güne kadar Bitlis’e vekil olarak gönderdiklerimiz gelip halimizi sormadılar. Yıllardır Bitlis deresinin üstündeki iş yerleri yıkılacak deniliyor. Bu gün Bitlis’in tek gündemi budur. Biz esnaflar gerçekten endişeliyiz. Bilbordlara yıkılacağı ve yeni tasarlanan çarşının görselleri asılmış. Ama biz esnafa bilgi verilmemiş. Bizler ne yapacağımızı bilemiyoruz. Soğukta bekleyerek, ekmek kazanmaya çalıştığımız ekmek teknelerimize, malzeme bile alamıyoruz. Alsak, burayı yıkmaları halinde ne yapacağız diye düşünüyoruz. Almazsak, çocuklarımızın rızkını nasıl temin edeceğiz? Yüzlerce esnaf bu şekil yıllardır mağdur halde bekliyor. Bizleri mağdur etmesinler. İlimizde işsizlik hat safhadadır. Tek bir fabrikanın olmadığı bir kenttir. Bitlis artık küçük bir köye dönüşmüş durumdadır" diye konuştular.
Her geçen gün endişelerinin artığını dile getiren Bitlis esnafı, yetkili mercilerin konu hakkında kendilerini bilgilendirmek istediklerini dile getirdiler.
İLKHA
HABERE YORUM KAT