GÖLDÜZÜ KÖYÜ
Köyün eski adı arindir. Arin isminin anlamının ne olduğu bilinmemektedir.
Köyün eski adı arindir. Arin isminin anlamının ne olduğu bilinmemektedir. 1800'lü yıllarda asi aşiretinden olan sülo oğlu bedirin torunu haci hüso tarafından kurulmuştur.
Sonradan birkaç aşiret köye yerleşmiştir. (kırdızi, bekirani, bebuyi, memani, şemski, berjiri, sori vb.) Çoğunluk olarak asi aşireti yaşamaktadır. Köy yaklaşık 300 haneden oluşmaktadır.
Köyün düğün ve taziyeleri hep bir arada gerçekleşiyor, bu tür etkinliklerde aşiret farkı gözetilmiyor, köy halkı büyük bir dayanışma içerisindedir. Köyün eski yemekleri; gırarsıbe, helise, haşila serbıdev, keşke, mırtoğe, toraq, savarı runi mala, rışte, boraniya gındıra, keledoş, avsir, dolmi kelema... Özellikle bayramlarda helise ve diğer özel günlerde de keledoş yemekleri yapılır.
Bitlis iline 123 km, Adilcevaz ilçesine 30 km uzaklıktadır. Köyün doğusunda karşıyaka (hornas) köyü, güneyinde esenkıyı(pargat) köyü, batısında kavuştuk(arkus) ve yarımada(karakeşiş) köyleri, kuzeyinde aydınlar(kanzoğa) beldesi bulunmaktadır. Köyün güney doğusunda arin gölü köye ayrı bir güzellik katmaktadır.
Karasal iklim etki alanına sahip olan köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Köy Evleri genellikle tek katlı ve kerpiçtir. Besicilik için Süphan Dağı etekleri ve yaylalara çıkılmaktadır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyde, içme suyu şebekesi vardır ama çok zayıftır. Ptt şubesi yoktur ama ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı bulunmasına rağmen faal değildir. Köy karayollarının sorumluluğunda olmasına rağmen yol aşırı derecede tahriptir. Mera alanları yeterli düzeydedir.