Adilcevaz’a özgü olan doğal, kültürel ve tarımsal ürünlerle hem geçimini sağlayan hem de ilçemizin tanıtımına katkı sağlayan esnaflarımız var. Gurbete çıkarken, kıymet verdiğimize bize dair bir hediye ararken veya bir misafirimizi ağırlarken bu esnaflarımız imdada yetişir.
Bu esnaflarımız ilçemizin bir tanıtım görevlisi gibidirler. Esnaflarımızın verdiği hizmet, bıraktığı intiba Adilcevaz’ın hesabına sayılır. Bunun bilincinde olan esnaflarımız ciddi bir sorumluluk duygusuyla hareket ederler. Kaliteyi ve güveni sarsacak ayıplı ürün ve hizmetten yılandan kaçar gibi kaçınırlar. Anlık ve günlük kazancın değil, sürekliliği olan itimada dayalı ve ihtiyacı karşılayan ve devamı gelen bir kazancın peşindedirler. “Kalbe ve vicdana girilmedi mi cebe de girilmez.” Bilinciyle hareket ederler. Esnaflık insani ve vicdani değerlerin en iyi sergilendiği alan olduğundan toplumun da yansıyan yüzü, nabzını bir bilen olarak konumlandıklarının farkındadırlar.
Eskimez Müftümüz Zeki TAN ile Eğitimci Şair Nazım Kocabaş Hocamı bilirsiniz. İki hocamda gördüğüm ortak bir özellik Adilcevaz ve Adilcevaz esnafına verdik önem. Esnaflarımızın Adilcevaz için üstlendikleri misyon üzerinde durmaları. Esnaflarımızın daha vizyoner daha gelişmiş ve daha profesyonel olmaları için kafa yormaları, değerlendirmelerde bulunmaları kısaca Adilcevaz’ı dertlenmeleri. Daha başka kıymetli şahsiyetler de illa vardır hani benim bildiğim ve gördüklerim olarak bu iki ismi öne çıkardım. Zeki Hocamın Adilcevaz13.com da paylaşımları ortada zaten. Moda tabirle onlardan sufle alarak bir iki yazıda esnafları konu edindim. Geçtiğimiz yaz Adilcevaz’ da olunca hususi esnaf ziyaretleri yaptım, çaylarını içtim. İşletme ve dükkânlarının havasını solumak, işleyişi görmek istedim. Bir iki yere gidemedim, fırsat bulamadım. Aygırgölü Köyüne gidemedim mesela. Nefis tavada balık yiyip, göle karşı semaverin dumanını savuramadım. Söğüt ağaçlarının, sazlıkların berisinde güneşin batışını izleyemedim.
Yazımızın konusuna dönecek olursak Nazım Kocabaş Hocamla bir gün sohbet ederken belki kendisi de hatırlar. Söyle bir cümle kurmuştu. “Bazı esnafların yaptığı iş veya hizmet sanki sadece kendi kazançları için yapılıyor zannedilir. Oysa onlar ilçemize katkı sağlayan, birçok kişiye de dolaylı ekmek kazandıran aynı zamanda turizm ve kültür elçisidirler. Aygırgölü Köyünde olan bir tesis veya işletmenin veya Tekağaç Aile Plajının yollarının asfalt yapılması işletmeciler için bir kayırma hizmet değil ilçemiz için kazanca götüren bir yatırımdır.” Demişti. Sayın Hocamın bu nazariyesini çok makul ve yerinde tespit olarak görmüştüm. Doğudan Tekağaç Bozkırlar, Batıda Türkânlar İşletmesinin Kuzeyde Aygırgölü’nde Taşkınlar Alabalık Tesis ve Mesire alanının merkezde de Dırakbur mevkiinde denize sıfır tarihi bir konumu da olan Bulutun Yeri Süphan Dağı Dinlenme Tesislerinin doğal, kültürel ve turistik açıdan önlerinin açılmasının ve profesyonel anlamda işletme olmalarının Adilcevaz’ın kazanç hanesine yazılacağı kanaatindeyim. Bulutun Yeri için birkaç şey diyecek olursam konumunun, mevkiinin ve tesisin toplu program ve ağırlamalar için ideal bir yerde olduğunu gördüm. İyi bir proje ile desteklenmesine ihtiyaç var ve profesyonel bir işletme havasıyla yol haritası belirlenmesi gerekir. Bulut Bey biraz paraya kıyacak yani. Bulutun Yerinin sadece Bulut Beye ait olmadığı ilçemiz için de bir önemli bir işletme olacağı bazı yetkililer ve akil(!) lerce de nazara alınmalı, bürokratik ve farklı ket vurmalar ortadan kaldırılmalıdır.
*Bulutun Yeri Bulut Day 22 Ağustos 2021
İlçemizde yöresel ve özgün ürünler üzerine üretim yapan ve satan esnaflarımızı hep takdir etmişimdir. Ceviz reçeli artık ilçemiz için özgün bir ürün olmuş, üretim ve pazarlama safhasında bayağı mesafe kat edilmiş. Birkaç esnafımız yanına Adilcevaz karadut reçelini ve Adilcevaz çiçek balını da katarak güzel kombin oluşturmuşlar. Ramazan Üstün Bey dükkânı tam bir yöresel ürünler pazarı olmuş. İşletmenin görselliği yerinde satılan ürünlerin şişeleme ve paketleme ile sunumu yerli yerinde olmuş. Reçel ve ballar kendi ürünleri. Kabuklu ceviz, ceviz içi, sucuk, pestil, işbabiyanla ürün çeşitliliği sağlanmış. Yöresel ürünlerimizi artık büyük marketlerde de umarım görmeye başlarız.
*Üstün Ticaret Ramazan Üstün 23 Ağustos 2021
*Aldağ Züccaciye Süleyman Aldağ 25 Ağustos 2021
* Aldağ Züccaciye
İlçemizde arıcılık/balcılıkta da kendini göstermeye başladı. Birçok hemşerimiz arıcılık yapmakta kaliteli bal üretimi için emek sarf etmektedirler. Süphan Dağının eteklerinde, Sütey Yaylasının endemik tür çiçeklerinin aroması olan nefis ballar artık tercih edilen ve aranan ballardır. İlçemizde Balcı Orhan, Şanlı Bal gibi markalaşan esnaflarımız var. Balcı Orhan işletmesi ilçe dışında da hem Adilcevaz balını hem de ilçemizi başarılı şekilde temsil etmektedir.
*sondakika.com 15.11.2014
İşini, aşını ve memleketini seven girişimci esnaf ve zanaatkârlarımız hem kendileri kazanıyor hem de ilçemize ekonomik girdi sağlıyorlar.
Sözü cevizli fetire getirip yazıyı bağlayalım. Biliyorsunuz yöresel ürünlerde coğrafi işaret ve tescil önemli. Bildiğim kadarıyla Adilcevaz fetirinin tescili ve coğrafi işareti alınmamış. Cevizli fetiri üreten firmalar geç kalmamalı “fetir” ismini Adilcevaz’ a tescilletsinler. Bir başka il, ilçeye kaptırmasınlar. Eniştem Tekbir Unlu Mamüllleri Servet Beye de seslenmiş olayım; “Fetiri üretip satıyorsunuz bari tescil işini, coğrafi işaret mevzusunu takip edin Adilcevaz’a kazandırın.” Yalnız bu Adilcevaz Fetirini çörek gibi değil de az fetir gibi üretseniz daha iyi olacak. Çörek değil fetir ismine ağırlık verseniz bence daha özgün olur.
*Adilcevaz13.com 07 Haziran 2016
Yazının başlığında ne demiştik Adilcevaz, esnafları kadardır. Bir memleketin gelişmişliği ticari hacmine, ürettiklerine ve üretim kapasitesine göredir. Üreten, işleyen ve pazarlayan esnaflar direk ilçemizin kalkınmasına katkı sağlarlar.
Allah size bol, bereketli işler versin. Sizin varlığınızla memlekete yol, köprü, hastane gelir vesselam.