AFAD Kapsamına Alınan Köyde Kalan Vatandaşlar Yardım Bekliyor

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Yurtiçi mezrasında kalan vatandaşlar, yıllar önce mezralarının AFAD kapsamına alınmasına rağmen yetkililerin konuya duyarsız kaldığını belirterek yardım istedi.

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Yurtiçi mezrasında kalan vatandaşlar, yıllar önce mezralarının AFAD kapsamına alınmasına rağmen yetkililerin konuya duyarsız kaldığını belirterek yardım istedi.

Hizan ilçesine bağlı Sarpkaya (İndês) köyü Yurtiçi (Kûndis) mezrasında kalan vatandaşlardan Teymur Güvenel, sorunlarının çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu. 
Mezranın üst kısmında bulunan kayaların büyük tehlike oluşturduğunu, zaman zaman kopan kaya parçalarının köyün üzerine geldiğini dile getiren Güvenel, sürekli tedirgin olduklarını söyledi.

Yıllar önce mezralarının AFAD kapsamına alınarak köyü boşaltılması istenildiğini belirten Güvenel, bugüne kadar kaymakamlığa verilen dilekçelerden bir sonuç alamadıklarını ifade etti.

Güvenel, " Köyümüz AFAD kapsamına alındı. Muhtara müracaat ettik. Ama ilgilenen olmadı. Kaymakamlığa dilekçeler verdik fakat henüz bir sonuç yok. Köyün arkasında gördüğünüz gibi büyük kayalıklar var. Bu kayalıklardan zaman zaman parçalar koparak köyün üzerine geliyor. Yıllar önce AFAD gelip, rapor tuttu ve köyü boşaltmamız gerektiğini söyledi. Bugüne kadar bize el uzatan olmadı. Hem biz hem de çocuklarımız büyük tehlike altında. Bu konuda devletten destek bekliyoruz" dedi.

15 yıldır köyden hiç çıkmadığını, babasının hayatını kaybettiğini muhtara bildirdiği halde, babasının ölümüne ilişkin 6 bin TL ceza geldiğini belirten Güvenel, imkansızlıktan dolayı ödeyemeyeceği bu cezanın silinmesini istedi.

Güvenel, şunları söyledi: "Babam vefat etti. Bir hafta önce köye postacılar tarafından bana bir tebligat verildi. Tebligatın ne olduğunu sordum. Bana 'Babanızın ölümünü vermediğiniz için 6 bin TL ceza gelmiş.' dediler. Oysa ben babamın vefat ettiğini muhtara bildirmiştim. 15 yıldır ilçeye gitmemişim. Bu parayı verecek imkânım da yoktur. Çocuklarıma bakamıyorum, bunu nasıl ödeyeceğim?"

Tek geçim kaynağının küçükbaş hayvan olduğunu vurgulayan Güvenel, "Köyde tarla ve arazimiz yok. Biraz küçük baş hayvanımız var. Bizim geçim kaynağımız budur. Bazen bir iki hayvanı satıyoruz, ilçeden kendimize un, şeker alıyoruz. Başka da bir imkânımız yoktur. Halkın desteğiyle hamdolsun bir cami yaptık. Camimiz de bitmek üzeredir. Her halimize şükrediyoruz" diye konuştu.

İLKHA

YAŞAM Haberleri

Yemek Kültürümüz
Nemrut Krater Gölü'nde 2 Mevsim Bir Arada Yaşanıyor