Türkiye'nin önemli kazı alanları içerisinde yer alan Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Ulu Cami alanında kazı çalışmaları başladı.
Ahlat Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda, Ulu Cami olarak nitelendirilen alanda kazı çalışmaları başladı. Selçuklu Mezarlığı'nın doğu kısmında bulunan Ulu Cami kalıntıları içerisinde toprak tahliyesi ve duvar tespiti çalışmaları yapılıyor. Yaklaşık bir haftadır başlayan çalışmalar devam ederken, buradaki işlemlerin tamamlanmasının ardından Çifte Hamamda da çalışma yapılması planlanıyor.
Yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklama yapan Ahlat Müze Müdürü ve Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanı Ziya Kılınç, "Eski Ahlat şehrinde kazılar 1956 yılında Haluk Karamağaralı başkanlığında başlamış ve kızı Nakış Karamağaralı tarafından 2010 yılına kadar da sürdürülmüştür. Ancak 2010 yılında duran kazı çalışmaları, 2015 yılında müdürlüğümüz başkanlığında tekrar başlamıştır. 2015 yılında Ulu Camide kazı çalışmalarına başladık. Daha doğrusu temizlik, toprak hafriyatı, duvarların temizlenmesi ve duvarların belirlenmesine yönelik çalışmalarımıza başladık. 2016 yılı içerisinde de zaviyede kazı çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. İlk önce alanın ot temizliği ve hafriyat topraklarının tahliye edilmesiyle çalışmalarımız başladı. Bu çalışmaların amacı duvarların belirlenmesi, zaviye alanının tamamen ortaya çıkarılmasıyla birlikte tekrar çıkan alan üzerinde restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ilerleyen yıllardan yapılması hedeflenmektedir. Bu alandaki çalışmalarımız tamamlandıktan sonra Çifte Hamamda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu yıl ki çalışmalarımızı tamamen temizlik ve hafriyat üzerinde planlamayı düşünüyoruz. Daha sonra ki yıllarda restoratörlerimizin, mimarlarımızın ekibimize katılmasıyla çalışmalarımız devam edecektir. 2015 yılı içerisinde yaptığımız çalışmalar aralık ayına kadar devam etti. Çünkü iklim şartları müsait oldu. Bizde bu yıl iklim şartlarına göre aralık ayına kadar çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz. İçinde bulunduğumuz alan eski Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın hemen doğu kısmında bulunan alandır. Burada zaviye bulunmaktadır. Zaviyede ayrıca bir akit ve akidin girişinde tonoz bir yapı var. Bu yapılar dini amaçlı yapılardır. Daha çok öğrencilerin eğitim gördükleri bölüm bölüm, oda oda alanlardır. Tabi binanın net şeklini bilmiyoruz. Yapacağımız kazılarla binanın en azından mimari olarak temel buluntularını elde edeceğiz" dedi.
İHA