Akçıra köyü Muhtarı Elfesiya Toğal ile Röportaj

Adilcevaz’a bağlı Akçıra köyü Muhtarı Elfesiya Toğal’a Köyün sorunlarının yanı sıra gündeme dair sorular sorduk. Muhtar Elfesiya Toğal sorularımıza çok samimi cevaplar verdi.

Adilcevaz13.Com:

- Kendinizi tanıtır mısınız?

Elfesiya Toğal:

- Ben 1959 Adilcevaz Akçıra köyü doğumluyum. İlkokulu köyümde bitirdim, vatani görevimi Konya’da yaptım. Son iki dönemdir köy muhtarlığı yapmaktayım.

Adilcevaz13.Com:

- Köyünüz kaç hanedir?

Elfesiya Toğal:

- Köyümüz mezramızla birleşik olarak 200 hanedir. Yaklaşık 1500’e yakın nüfusumuz bulunmaktadır.

Adilcevaz13.Com:

- Köyünüz çok güzel bir köydür. Köyünüzün temel sorunları nelerdir?

Elfesiya Toğal:

- Köyümüzün; su ve kanalizasyon sorununun yanı sıra ayrıca köyümüzün içindeki yollar çok kötü yazın tozdan kışın çamurdan berbat oluyor hastalık saçıyor. Köyümüzde bulunan Eski sağlık ocağımıza yıllardır sağlık görevlisi atanmadığından bina kullanılmadığı için harabeye dönmüş. Köy evimiz bulunmamaktadır. Aynı zamanda köyümüzün okulunun istinat duvarı bulunmamaktadır. Bu sorunlarımızı yıllardır yetkililere sözlü olsun, dilekçeyle olsun başvurduk sonuç alamadık.

Adilcevaz13.Com:

- Hem Devlet erkânında, hem de Köyünüzün halkı tarafından seviliyorsunuz. Bunu nasıl dengeliyorsunuz?

Elfesiya Toğal:

- Devletimizi de, bayrağımızı da seviyorum. Vatan hepimizin vatanıdır. Çanakkale’de ecdadımız dedelerimiz bir şehit oldu. Ayrımız gayrımız yoktur. Ben köylümü de devletimi de seviyorum. Bu benim hayata bakışım, vicdani tavır ve insani davranışlarımdan olsa gerek.



Adilcevaz13.Com:

- Akçıra köyü eskiden beri muhafazakâr bir köydür. Sizce bu gelenek hala devam ediyor mu?

Elfesiya Toğal:

- Tabiki köyümüz geleneğine göreneğine inancına bağlı bir köydür. Köy halkı misafirperverdir. Köyümüze gelen öğretmenlerimiz, imamlarımız köyden memnun ve hüzünlü olarak ayrılırlar. Şimdiye kadar hiçbir sıkıntı yaşanmamıştır. Köyümüzden yıllar önce ayrılan öğretmenlerimiz, imamlarımız hala beni olsun köylüyü olsun arayıp sorarlar. Onlar bizim çocuklarımıza eğitim veren insanlarımızdır. Onları bizim birer parçalarımız (evladımız) gibi görüyoruz. Eskiden, vali olsun kaymakam olsun köyümüze sık gelirlerdi. Hiç unutmam dedem Kamil ağa bir seferinde vali bey ve devlet akranına köyümüze geldikleri için 30 koyun kesmişti, biz böyle hoşgürülü, misafirperver geleneğiyle büyümüş insanlarız. Köyümüzdeki vatandaşlarımız halen bu duyarlılıktadır.

Adilcevaz13.Com:

- Köyünüz ilçeye en uzak köy, Deniz olmazsa Van’a çok yakın Geçen yıl Van depreminde köyünüz etkilendi mi?

Elfesiya Toğal:

- Deniz olmasaydı (Van Gölü) Köyümüz Van’a ortalama 35-40 km’dir. Köyümüzde ilk depremde; afet işleri müdürlüğünün resmi tespitine göre 66 ev oturulamaz hale geldi. Kısacası köyümüz yerle bir oldu. O gün pazar günüydü ve köyümüzde iki tane düğün vardı. Herkes düğünlerde olduğu için insanlar dışarıdaydı. Allah’tan can kaybımız olmadı fakat kasım ayındaki ikinci depremde ise köyümüzün evlerinin çoğu ağır hasarlı oldu.

Adilcevaz13.Com:

- Depremde yaşadığınız sorunlar giderildi mi?

Elfesiya Toğal:

- Depremden hemen sonra il tarım müdürlüğü 45 ahır çadır getirdi. O gün için kaymakamlıktan sonuç alamayınca Valimiz kendisi köyümüze gelerek durumu gördükten sonra sağ olsun köyümüze 100 çadır gönderdi. Kimse yok mu derneği köyümüze yardım yaptı. Bir yıl oldu deprem olalı her türlü resmi başvurularımızı dilekçelerle başvuru yapmamıza rağmen hiçbir yetkiliden ne yapılacağına dair bir sonuç alamdık. Milletvekillerimizi telefonla aradım davet ettim gelmediler. Sadece başbakanlıktan heyet geldi ve bunun sonuçları da hala elimize gelmedi. Köylümüz borç harç yaparak kendi imkânlarıyla yıkılan evlerini ve ahırlarını yapmaya çalıştı. Malum bu yılda kuraklık sıkıntımızı daha da artırdı.



Adilcevaz13.Com:

- Köyünüzde hala çadırda kalanlar var mı?

Elfesiya Toğal:

- Evet hala çadırda, derme çatma barakalarda kalan köylülerimiz var. Köylülerimizin bazıları ise evlerini yapamayınca Erciş’e gitmek zorunda kaldılar.

Adilcevaz13.Com:

- Sizce neden Gülistan (Filistan) ovası köylüleri geneli ticari alış verişlerini Adilcevaz değil de Erciş’ten yapıyorlar?

Elfesiya Toğal:

- Ben bu değerlendirmeyi köylülerim adına yapabilirim. İlçemizin esnafı genel olarak pek esnek değil, esnafımız maalesef oradaki köylülerle  iletişim sağlayamadı. Ben size bir örnek vereyim köylünün geliri hayvancılıktır, çiftçiliktir ya da çocuğu batıda çalışmaya gider para getirir bunun dışında peşinatı olmaz. Adilcevaz’ımızın esnafı bu konuda pek borç vermeye yaklaşmıyor fakat Erciş esnafı bu konuda daha da duyarlıdır hem fiyatları uygun hem de borç veriyorlar. Burada ilçemiz esnafını yadırgadığım yok, fakat gerçekte bu…Yoksa ben ilçemide, ilçemin insanınıda seviyorum. Adilcevaz huzurlu sakin bir yerdir, zamanla nasip olursa burada yer alıp yerleşmeyi'de düşünüyorum.

Adilcevaz13.Com:

- Ülkemizin gidişatını ve hükümetin icraatlarını nasıl buluyorsunuz?

Elfesiya Toğal:

- Bu ülkede Türk, Kürt, Arap, Çerkez herkes Müslümandır, kardeştir. Allah bu ülkedeki kanı durdurmayı nasip etsin. İnsanlar ölmesin analar ağlamasın. Bu ülke hepimizindir, bayrak hepimizindir. Hizmet konusunda ise hükümet ülkeye çok güzel işler yapıyor. Ülkemizin gidişatı gayet iyidir, fakat yerel yöneticiler, nedense köyümüzün sıkıntılarıyla yakından ilgilenmiyorlar ve ilgisiz davranıyorlar. Yoksa hükümetten icraatlarından genel olarak memnunum. Anlayacağınız yukarıdakilerden memnunum, aşağıdakilerden memnun değilim.



Adilcevaz13.Com:

- İlçemizin genel olarak gidişatı nasıl?

Elfesiya Toğal:

- Deprem ilçemize de çok ciddi zararlar verdi. Resmi kurumlar dağıldı; Adliye bir yerde, milli eğitim başka bir yerde, emniyet taziye evinde icraat yapıyorlar. Bu durum ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. İnşallah temennim, en yakın zamanda ilçemize biran evvel güzel bir hükümet konağı ve emniyet binaları yapılır.

Adilcevaz13.Com:

- Sitemizi nasıl buluyorsunuz?

Elfesiya Toğal:

- Adilcevaz13 bizim her sıkıntılarımızı (özellikle depremde) kamuoyuyla paylaştı. Yanımızda oldu, bizi yalnız bırakmadı. Allah sizlerden razı olsun. Başarılarınızın devamını dilerim.

Adilcevaz13.Com:

- Son olarak ne demek istersiniz?

Elfesiya Toğal:

- Bakın ne gelirse ülkemizin, gençlerimizin başına yokluktan gelir. Gençlerimizin işi olsa onlara sahip çıkılsa hiçbir yerde hiçbir sıkıntı olmaz. Ne gelirse yoksulluktan gelir.

Adilcevaz13.Com:

- Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz?

Elfesiya Toğal:

- Ben teşekkür ederim bu fırsatı bana tanıdığınız için.

Röportaj: Özcan BEŞKARDEŞ

RÖPORTAJLAR Haberleri

Yazarımız Neslihan Bilir ile Röportaj
Yazarımız Tuğçe Şen Baş ile Röportaj
Bitlis Bağımsız Adayı Cengiz Karakaya ile Röportaj
Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz ile Yaptığımız Röportaj