Zorlu kış şartlarının ardında kovanlarının bakımına başlayan bölge arıcıları, verimli bir bal sezonunu geçirmek son hazırlıklarını yapıyor.
Bölge arıcıları, zorlu kış şartlarının ardında verimli bir bal sezonunu geçirmek için kovan ve arı bakımlarına başladılar.
Doğu Anadolu Bölgesinin çetin ve ağır kış şartları nedeniyle arılarını Güneydoğu ve Akdeniz bölgesine götüren arıcılar, dönüş için hazırlıklara başladılar.
Doğu Anadolu’nun yüksek rakımlarına dönme hazırlığı yapan arıcılar, şimdiden kovan ve arı bakımına hız verdiler. Hem kovanlarını düzenlemek hem de asker arı yetiştirmek için kolları sıvayan arıcılar, verimli bir sezon geçirmeyi umut ediyorlar.
Toz bulutuyla birlikte çamur yağışının kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiren arıcılar, verimli bir sezon için şimdiden asker arı yetiştirmeye ve kovanlarını güçlendirmeye çalıştıklarını belirtiler. Arı bakımının ciddi bir emek ve hassasiyet istediğini belirten arıcılar arıların, 3 ay sonra bal üretmeye hazır olacağını dile getirdiler.
İlkbahar ayı ile beraber arı bakımlarına başladıklarını belirten arıcılardan Kamuran Dağ, "İlkbahar bakımlarını yapıyoruz. Yaklaşık 3 ay sonra yüksek rakımlı bölgelere giderek, bal üretimini yapacağız. Arının iyi olması sezonuna bağlıdır. Bölgenin fazla yağış almaması, çamur yağması arıları olumsuz etkiliyor. Eğer bu şekil çamur yağarsa umduğumuzu bulamayacağız. Genel olarak arının durumu iyidir. Geçen gün toz bulutuyla birlikte yağan çamur olmasaydı daha iyi olurdu. Çünkü yağan çamur, çiçeklerin üzerine düşerek, çiçekte bulunan nektarı saklıyor ve arının nektara ulaşmasını engelliyor" dedi.
Türkiye’de bulunan arıcılar birliğinin kendileriyle ilgilenmediğini dile getiren Dağ, arıcılar için istenilen desteğin yapılmadığına da dikkat çekti.
Piyasaya sürülen şekerli balların kendilerini olumsuz etkilediğini, bunun için yetkililerin ciddi tedbirler almalarını beklediklerini belirten Dağ, "Türkiye’de arıcılar birliği diye bir kurum var. Bizde oranın kayıtlı üyesiyiz. Ne işe yaradığını da bilmiş değiliz. Bunların, sorunlarımızı dinlemeleri gerekirken, arıcıların durumu umurlarında bile değil. Yıllık onlara verdiğimiz aidatları ne yaptıklarını da bilmiyoruz. Bakanlık bizi zaten duymaz. Fakat Tarım İl Müdürlüklerine, valiliğe defalarca söylememize rağmen bir önlem alınmıyor. Arıcı ölmüş veya yaşamış çok da umurlarında değil. Maalesef destek alamıyoruz. Arıcılara destek amacıyla kredi verilebilir. Yakıt desteği, araba desteği, sarf malzeme desteği verilebilir. Maalesef bunlar yıllık kovan başı 8-9 TL gibi cüzi bir destek veriyorlar. Onun bir kısmını da arıcılar birliği ve bankalar kesiyor. Aldığımız paradan da bir fayda görmüyoruz" dedi.