Batmış (Cil) Gölünün etrafı geniş ıslak çayırlarla çevrilidir. Dağlardan inen yüzey suları dışında gölün görünürde başka bir su kaynağı bulunmamaktadır. Ancak göl zemininden kaynak suları ile beslendiği tahmin edilmektedir.
Süphan Dağı eteklerindeki bu doğal alanda toplanan tatlı su, alanın doğusundaki küçük bir kayalığa ulaşınca buradan görünür bir şekilde yer altına doğru akmaktadır. Yer altına inen bu suyun alanın güneyinde bulunan Bitlis’in Adilcevaz ilçesinden çıktığı tahmin edilmektedir.
BİTKİ VE HAYVAN VARLIĞI
Fauna:
Batmış Gölü, yöre halkının deyimi ile Cil Gölü, Türkiye’nin önemli doğa ve kuş alanlarından biridir.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli kuş üreme alanlarındandır. 2012 yılı Temmuz ayında yapılan gözlemler neticesinde Batmış Gölü’nde kara boyunlu batağan, küçük batağan, bıyıklı sumru, sakarmeke, kızılbacak, bahri, leylek (15 adet), kızkuşu, gri balıkçıl, tepeli patka, pasbaş patka, elmabaş patka, angıt, saz delicesi, karabaş martı, Van Gölü martısı, tespit edilmiştir. Alanda turna, balaban ve küçük kerkenezin ürediği belirtilmektedir.
Flora:
Gölün etrafı yöre halkı tarafından cil denilen bitki ile çevrilidir. Yaz aylarında suların çekilmesiyle birlikte Göl alanı küçülmektedir. Bu nedenle kuruyan alanlarda bu otlar yöre halkı tarafından hayvanlara yem olarak kullanılmak üzere kesilip kurutulmaktadır. Birbirinden güzel çiçeklerle çevrili alanın bitki varlığına ilişkin çalışmalar devam etmektedir.
ALANDAKİ AKTİVİTELER
Batmış Gölü etrafında temel insan faaliyetleri hayvancılıktır. Göl ve çevresinde çok sayıda küçükbaş hayvancılık faaliyeti yapılmaktadır. Göl kenarında ve çevrede otlayan küçük ve büyükbaş hayvanlar su ihtiyacını gölden karşılamaktadır.
Batmış Gölü’nün sığ ve sulak olan kısımlarında yöre halkı tarafından cil denilen bir tür ot yetişmektedir. Yaz aylarında suyun geri çekilmesiyle kuruyan alanlarda yöre halkı bu otları keserek kurutmakta ve hayvan yiyeceği olarak kullanmaktadır.
Batmış Gölü’nün hemen doğusunda yer alan ve Ülkemizin üçüncü yüksek dağı olan Süphan Dağı, dağcılık, tırmanma ve doğa yürüyüşü açısından oldukça elverişli bir yapıya sahiptir. Dağın güney eteklerinde balık avcığına ve kampçılığa elverişli Aygır Gölü’nün bulunması, ulaşımının kolay olması, çekiciliğini artırmaktadır. Batmış Gölü’nde herhangi bir balıkçılık faaliyeti bulunmamaktadır.
BAŞLICA TEHDİT VE SORUNLAR
Yerleşim alanlarından uzakta olmasından dolayı gölü tehdit eden veya kirleten bir unsur yoktur. Ancak gölün doğusunda bulunan kayalıktan suyun batması, yaz ve sonbahar aylarında göldeki su seviyesini azalmaktadır.
Batmış Gölü, ülkemizin önemli kuş üreme alanlarından olmasına rağmen iki önemli sorunla karşı karşıyadır. Bunlardan birincisi kaçak avcılık, diğeri ise gölü çevreleyen cil otunun kesilmesidir. Kaçak avcılığın önlenebilmesi için güvenlik birimleriyle işbirliği yapılması, güvenlik birimlerinin bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Göl içerisin ve çevresinde yetişen ve kuşların üreme ve barınmaları için büyük önemi bulunan cil otunun yöre halkı tarafından kullanılması da belirli bir plana bağlanmalıdır.