Bitlis'in Ahlat ilçesinde faaliyet gösteren Ahlat Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği'nin Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında hazırlamış olduğu "Ahlat Sanatla Buluşuyor" projesi kapsamında Çerkezler bir araya geldi.
Ahlat Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Çerkezler, Kafkas ve Ahlat halk oyunları ile doyasıya eğlendi. Programa katılarak bir konuşma yapan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, kendisinin de Dağıstanlı olduğunu ifade ederek, "Bütün katılımcılara hem ilin valisi hem de Kafkasyalı biri olarak kendi adıma da hoş geldiniz diyorum. Ahlat Kafkas Derneği Başkanı ve buna emek veren herkese burada bulunan Çerkez olan olmayan herkese çok teşekkür ediyorum. Tarihin her döneminde ve bugün Kafkasya sözü; büyülü, egzotik insana hoş gelen, karizmatik gelen bir yerdir" dedi.
Osmanlının ve Türkiye'nin Çerkezlere sahip çıktığını belirten Çınar, "Büyük sürgünde Osmanlı, o zaman halifeliğin merkezi bütün Kafkasyalılara kapılarını sonuna kadar açtılar. Büyük göçler, dalgalar oldu. Osmanlının, Türkiye'nin Türklerin köyleri, şehirleri kapılarını sonuna kadar açtılar. Çok büyük ilgi gösterdiler. Yerleşmelerini sağladılar. Bir başka konuşmamda da söylemiştim. Her iki dedem de oradan geldiler. Hiçbir zaman hiçbir gün Türkiye'de yabancılık çekmediler, farklılık hissetmediler. Hep iltifat, hep bir yüceleme, hep bir saygı gördüler" diye konuştu.
Dünya Çerkezleri Dayanışma Komitesi ve Türkiye Çerkez Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Nusret Baş ise, kültürlerini yaşatma çabasında olduklarını belirterek, "Çerkezler anavatanlarından sürüldükten sonra Osmanlı'nın muhtelif yerlerine dağıldılar. O diyarlardan bir tanesi de Ahlat'tır. Burada kültürlerini yaşama gayreti içerisindeler. Büyüklerimizden hep şunu duyduk. Biz vatan kaybettik, vatanın ne anlama geldiğini en iyi biz biliriz. Onun için, içinde bulunduğumuz ülkede mutlu ve müreffeh bir şekilde yaşarken, kültürümüzü de devam ettirmek istiyoruz. Çok şükür yeni Türkiye kültürleri bir tehdit olarak görmüyor. Bir zenginlik olarak görüyor. Dünkü Türkiye böyle görmüyordu ama bugün böyle görüyor. Çerkez kültürü de diğer bütün kültürler gibi saygıya değer ve çok güzel bir kültürdür. Çerkez kültürü nadide bir çiçek gibidir. Dünyada yok olmak üzere olan çiçektir. Bunu devam ettirmek gayreti içerisinde olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
İHA