Deri İşleme Sanatını Öğrenen Kadınlardan Aile Ekonomisine Destek

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde deri işleme sanatını icra eden kadınlar, hiçbir makine kullanmadan elle yaptıkları çeşitli ürünleri satışa sunarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Salih BEŞKARDEŞ / ADİLCEVAZ - Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde deri işleme sanatını icra eden kadınlar, hiçbir makine kullanmadan elle yaptıkları çeşitli ürünleri satışa sunarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Adilcevaz Halk Eğitimi Merkezi’nde deri işlemeciliği kursuna katılan kadınların elinde çekiçlerle motifler verilen deriler, birbirinden güzel çanta, cüzdan, kemer ve maskot anahtarlık gibi sanat eserlerine dönüşüyor. İlçedeki çeşitli el sanatları alanında açılan kurslara katılan kadınlar, ilk başta hobi olarak başladıkları deri işleme sanatını meslek haline getirdi. Deri işleme kursuna katılan kadınlar, ham deriden yaptıkları çanta, cüzdan, kemer ve anahtarlık başta olmak üzere el yapımı çeşitli aksesuarları internet ortamında ve fuarlarda satmaya başladı. Vatandaşlar tarafından talep gören el yapımı deri aksesuarlar, kursiyerlerin ekonomisine de önemli katkı sunuyor.

Görsel Sanatlar öğretmeni Eda Gülbahçe, kadınların sosyal alanda kendilerini geliştirmeleri ve deri işlemeciliğini öğrenerek aile ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek, "Bu kursu açarken amacımız buradaki kadınlar için ne yapabiliriz, onlara ne katabiliriz diye bu yola çıktık. Kursumuza ilk etapta halkımızdan ilgi görmeye başladı. Kursumuza katılan kursiyerlerimiz kesinlikle kendi ceplerinden herhangi bir malzeme almıyorlar. Kullandığımız bu malzemeleri Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz tedarik ederek kursumuza yerleştirildi. Kursiyerlerimiz yapmış oldukları ürünler sayesinde hem meslek öğreniyorlar, hem de aile ekonomisine katkıda bulunmuş oluyorlar. Kursumuz daha yeni başladı sayılır. Bu yolda daha çok yeniyiz fakat birçok ürün yelpazemiz var. Çanta, cüzdan, maskot anahtarlık ve kemer gibi aksesuarlarla sürekli kendimizi geliştirmeye gayret gösteriyoruz. Kurslarımıza katılan bayanlarımıza deri üzerinde işleme eğitimleri veriyoruz. Burada yapılan çalışmalarımızın tamamı deriden oluşuyor. Çanta, kemer, cüzdan ve benzeri ürünler yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerimizi fuarlara gönderdik. Sergiler açarak ürünlerimizin satışını yaptık. Aynı zamanda internet üzerinden sipariş verenlere ürünlerimizi kargo ile gönderiyoruz. Hedefimiz, kursiyerlerimizle beraber buradaki deri atölyesini kalıcı hale getirip, üretim yaparak istihdama yönelik bir planlama düşünüyoruz" dedi.

Deri işleme kursuna katılan Kübra Oluğ ise, Halk Eğitim Müdürlüğünün açtığı çeşitli kurslara katılarak kendini geliştirdiğini ifade ederek, "Geçen yıldan beri Adilcevaz Halk Eğitim Merkezindeki deri işleme kursuna geliyorum. Bu kursa ilk başta hobi olarak başlamıştım. Daha sonra kendimi geliştirdim ve geliştirdikçe de aile ekonomisine katkıda bulunmak istedim. Bu kapsamda yaptığım malzemeleri satmaya başladım. Çevremdeki insanlara çanta olsun, anahtarlık olsun bu gibi farklı ürünler satmaya başladım. Böylece kendimi daha çok geliştirdim. Gençlerimize tavsiyem; evde oturmaktansa Halk Eğitim Merkezindeki kurslara gelsinler kendilerini geliştirsinler. Böylece hem kendilerini geliştirip aynı zamanda aile ekonomisine de katkıda bulunabilirler" dedi.



www.adilcevaz13.com

ADİLCEVAZ Haberleri