Sakatatla Yapılan Yemekler

İlçemizde tüketilen yiyeceklerin başında olan et tüketiminin yanı sıra sakatat tüketimide yapılmaktadır.

Mumbar (Bumbar) Dolması:

Bağırsaklar güzelce yıkanır, ters çevrilerek üzerine limon tuzu döküldükten sonra tekrar yıkanır, bir gün tuzda bırakıldıktan sonra tekrar iyice yıkanır, sonra bağırsaklar iyice temizlenmiş olur.

İçinin hazırlanması: Bir ölçek ete, bir ölçek bulgur, bir ölçek pirinç, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, pulbiber, salça, maydanoz ve isteğe bağlı olarak çeşitli baharatlar konarak, çiğ olarak iyice yoğrulur.

 

İyice karıştırılan iç bağırsakların içine doldurularak, uçları da makara ipiyle bağlanır. Doldurulup bağlanan mumbar, sıcak suyun içerisinde iki üç dakika bekletildikten sonra düzgün bir şekilde çömleğe yerleştirilir. Mumbar kaynayınca içi su alsın ve her tarafı iyice pişsin diye şiş batırılır. Piştikten sonra ufak ufak doğranarak suyuyla birlikte servis yapılır.

 

Kelle paça:

Yörede hayvanın ayaklarına “papuk” denmektedir. Kelleyle birlikte papuklar temizlenerek yıkanır. Çömleğe konur. İçine karın da (işkembe) ilave edilerek tandıra atılarak pişirilir, üzerine dövülmüş sarımsak konarak servis yapılır.

Karın (işkembe) kavurması:

Karın temizlenerek ufak ufak doğranır, suyunu çekene kadar haşlanarak iyice pişirilir. İçine soğan, maydanoz, yeşil biber, acı biber katılarak iyice kızartılır, üzerine çok az su katılarak hafif ateşte kısa bir süre daha pişirilir, servis yapılır.

 
Ciğer kavurması:
 

Ciğerle yürek doğranarak tencereye veya çömleğe konularak kaynamaya bırakılır. Kaynayınca hayvanın kendi iç yağı varsa konur, yoksa normal yağ ilave edilerek iyice kızartıldıktan sonra servis yapılır.

 
Ciğer Taplaması (Köftesi):
 
Karaciğerin içine biraz akciğer katılarak makinede çekilir. Bir ölçek ciğere iki ölçek bulgur, çekilmiş kuru soğan, nane, reyhan, biber ve isteğe bağlı olarak çeşitli baharatlar ilave edilerek iyice yoğrulur. Hamur kıvamına gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Bu parçalar avuç içinde elle vurularak yassı, yuvarlak taneler (köfteler) haline getirilir. Köfteler başka bir tencerede kaynayan suyun içinde haşlanır. Suyu süzülen köftelerin üzerine biber ve domates salçasıyla hazırlanan sos dökülerek servise sunulur.

Haberleri

Tarihi ve Turistik Yerler
Yukarı Denizin Eşsiz Balığı; İnci Kefali
Adilcevaz Yöresel Yemekleri
Bitlis ve İlçelerinin Mutfağı
Beslenme ve Yaşam Kültürü