Bir zamanların gözde mesleği terzilik, hazır giyim artınca unutmaya yüz tutarken, çırak bulunmasında da zorluk çekiliyor.
Hazır ürünlerin daha çok tercih edilmesinden dolayı eskisi gibi rağbet göremediklerini belirten Bitlisli terzi Abdussamet Dalga, mesleğinin yok olmakla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Bitlis'te 45 yıldır terzilik yapan Abdussamet Dalga, insanların hazır giyime rağbet göstermesinden dolayı kendi mesleklerini tam olarak icra edemediklerini belirtti.
Geçmişte ustaların aynı anda 5-6 çırak birden yetiştirdiğini ifade eden Dalga, terzi dükkanlarında çalışacak çırak ve kalfa bulunamamasının mesleğin devamını riske attığını ifade etti.
Terzi Dalga, "1974 yılından bu yana gerek çırak gerekse usta olarak terzilik yapıyorum. Okul okuduğum dönemlerde yaz tatillerinde terzilik yaparak bugünlere geldim. Askerden sonra ise kendi iş yerimi açtım. Mesleği öğrenmeme ilk vesile olan Şirin Usta vardı. O dönemlerde Bitlis'te 40'ın üzerinde terzi vardı. Her terzide en az 5-6 kişi çalışırdı. İşler çok yoğun olurdu. Bitlis halkı zaten o zamanlarda gerek şehir, gerekse köy halkı hep ısmarlama dikerlerdi. Hazır giyim hiç giymezlerdi. Tabi hazır giyim yaygınlaştıktan sonra biz terziler oldukça kötü yönde etkilendik. Şu anda gerek benim gibi eski gerekse yeni nesil 20'e yakın terzi bulunmaktadır. Bizim dikimlerimiz hazır giyime nazaran biraz pahallı olduğu için halk genellikle hazıra yöneliyor. Bizim işimiz el emeği olduğu için ne kadar hızlı çalışırsak çalışalım bir takım elbiseyi 3 günde ancak bitiririz. Bizde bir takım elbise yaklaşık 500 TL'ye mal olurken, hazırda 200-250 TL'ye alınabiliyor" diye konuştu.
Terzi Dalga, Bitlis terzilerinin çok ünlü olduğunu ifade ederek, "Bitlis terzileri ustalıkları bakımından çok ünlüymüş. Öyle ki Evliya Çelebi kendi Seyahatnamesinde bile Bitlis terzilerinden ‘siyah kumaşa beyaz iplik dikerlermiş, ama belli etmezlermiş’ diye söz etmiştir" dedi.
Takım elbise diktiren müşterilerden Selahattin Tabak ise her ne olursa olsun ısmarlama giyimin yerini hazır giyimin tutamayacağını söyledi.
Dalga, hazır giyimde elbisenin her yerinde mutlaka bir sorun çıktığını belirterek, "Hazır giyim bazen üstümüze uymuyor ve kafamıza göre değil. Ancak diktirdiğim zaman ve bir kaç kez provaya geldiğim için elbisenin sorunlu olma gibi bir durumu olmuyor. Hazır elbise aldığımız zaman hem renk veriyor hem de pantolonlarda diz verme olayı oluyor. Ancak dikim öyle değil, en az 3-4 sene giyebiliyoruz. Her mesleğin sanatı güzel ve bambaşkadır. Onun için Allah bu ustalarımıza sağlık ve sıhhat versin" şeklinde konuştu.