
Seyyid Sıbgatullah-il Arvasi (Gavs-ı Hizani)
Bitlis’in Hizan ilçesinde yaşadığından dolayı Gavs-ı Hizani lakabıyla anılmıştır. Esas ismi Seyyid Sıbgatullah-il Arvasi olan bu zatın soyu Hazreti Resullah’a (S.A.V) dayanmaktadır.
Seyyid Sıbgatullah-il Arvasi'nin soyu Bağdat’tan Hizan'a gelmiştir.
Gavs-ı Hizani (K.S.) Hazretleri, Hicri 1245 (Miladi 1829) tarihinde, İslami ilimlerle meşgul olmaya başlamıştır. Bu tarihte Van’da bulunan Şeyh Muhyiddin’in sohbetlerine katılmış ve ondan dersler almıştır.
Şeyhin vefatıyla beraber Cizreli Şeyh Halid’in yanına gitmiştir. Bunun da vefatından sonra sırasıyla, Şeyh Salih-i Sipiki, Bitlisli Şeyh Musa ve yine Bitlisli Şeyh Abdulkadir’in yanlarında dersler alarak sohbetlerinde bulunmuştur. Hicri 1287 (Miladi 1876) yılında Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Gayda’da vefat eylemişlerdir. Kabri şerifleri buradadır.
Kamuran İnan ve Edip Safter Gaydalı’nın büyük dedesi olan Gavs-ı Hizan-i, asla doğruluktan, dürüstlükten ayrılmamış, en büyük makamdan, en küçük makama kadar olan bütün insanların teveccühünü kazanmıştır.
HABERE YORUM KAT
Şirkten Allah'a sığınırım.
Yanıtla (1) (0)Allah gani gani rahmet etsin bizi bu mübarek zatların izinden ayırmasın inşallah
Yanıtla (1) (0)Seyyid Sıbgatullah-i Arvasi Hazretleri (R.A.) Daha 12 yaşlarında iken ilim öğrendiği hocasına ve dergaha çok bağlı idi. Her talebe gibi o da kendisine sıra gelince kandilde yakılmak üzere gazyağı getiriyordu. Bir seferinde gaz yağı şişesini çeşmeden doldurduğunu gören arkadaşı durumu hocasına iletmiş. Hocası onu hiç kırmadan tekrar sıranın onda olduğunu söylemiş. Seyyid Sıbgatullah ise hiç itiraz etmeden kabul etmiş. Hoca ile birlikte takip eden arkadaşlarından habersiz tekrar çeşmeye varıp doldurmuş. Getirdiği şişeyi alan hocası kandile doldurmuş.Gaz yağından farksız yandığını görünce de ; -Sıbgatullah senin yerin benim makamımdır,demiş.Tabi ki Hocasına kibarca;-Hayır hocam siz benim hocamsınız. diye tevazu göstermiş.... Bu gerçek hikaye Kamuran İnan'ın babası Şeh Selahaddin'den nakledilmiştir.
Yanıtla (1) (2)