Sosyolog-Yazar Niyazi Altılar ile Röportaj
Sosyolog-Yazar ve aynı aynı zamanda her hafta Cumartesi akşamları Bitlis Tv'de yayınlanan "Doğruya Doğru" programının sunucu Niyazi Altılar ile güzel bir söyleşi...
Adilcevaz13.Com:
- Kendinizi tanıtırmısınız?
Niyazi Altılar:
- 1973 Tatvan doğumluyum. İlk, orta ve liseyi Tatvan’da okudum. Daha sonra Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji okudum. Evli üç çocuk babasıyım. Ayrıca turizm sektöründe kendi işimi yapıyorum. Kendi uzmanlık alanlarımda konferanslar, seminerler veriyorum. Ayrıca Bitlis Tv’de "Doğruya Doğru" adlı programı her cumartesi günü hazırlayıp sunuyorum.
Adilcevaz13.Com:
- İlimizin entellektüel kişilerinden birisiniz. Şu ana kadar kaç kitap yazdınız biraz kitaplarınızdan bahsedermisiniz?
Niyazi Altılar:
- Yayınlanmış yedi kitabım bulunmakta. Kitaplarımda daha çok sosyal psikoloji ve genel sosyoloji konularını işliyorum. Arasıra da tasavvuf işliyorum.
Adilcevaz13.Com:
- Yazmaya ne zaman merak saldınız ilk kitabınız hangisidir?
Niyazi Altılar:
- Aslında ilk yazılarım düz yazı değil. Gençlik yıllarımda daha çok tasavvufi şiirler yazardım. Daha sonra sosyoloji okurken, o yıllarda ilk kitabım olan İçimizdeki Lider’in alt yapısını hazırlamaya koyuldum. Üniversite son sınıfta ise İçimizdeki Lider basım aşamasına gelmişti.
Adilcevaz13.Com:
- İlk kitabınızı yazdıktan sonra kitabınızın basılıp basılmaması konusunda herhangi bir tereddüt yaşadınız mı?
Niyazi Altılar:
- Kesinlikle bir tereddüt yaşamadım. Kitabı bitirdiğimde bazen kendi kendime şunu derdim: "Bu kitabı hangi yayın evine göndersem kesinlikle hayır diyemeyekler!" Gerçekten de öyle oldu. Kitabı bir yayın evine gönderdim. Kitap yayınevine ulaştıktan yirmi dakika sonra "kitabınızı basıyoruz" cevabını aldım. Normalde bir kitap bir yayn evine gittiğinde editör kitabı inceledikten sonra, en az bir ay sonra size dönülür.
Adilcevaz13.Com:
- Kitap yazmada sizi en çok etkileyen olay ya da olaylar nelerdir?
Niyazi Altılar:
- Babamın aklı ve annemin kalbi kitap yazmamda en önemli faktördür. Doğru düşünmeyi ve bunu yazıya aktarmayı da onlardan öğrendim. Bir de kendimi ifade etme isteğim. Duygularımı, düşüncelerimi, birikimlerimi yazılarla insanlarla paylaşmayı seviyorum. Aslında yazmak bir nevi terapidir.
Adilcevaz13.Com:
- Tasavvufi şiirler yazdığınızı söylediniz. Yayınlanmış şiir kitabınız var mı?
Niyazi Altılar:
- Bu yıl yazıp basıma hazır hale gelmiş bir tasavvufi çalışmam var. Beyitlerden oluşan bir münacat çalışması. İnşallah gelecek yıl bu zamanda basıma girecek.
Adilcevaz13.Com:
- Kitaplarınzda ne gibi mesajlar veriyorsunuz. Bize kısaca özetleyebilir misiniz?
Niyazi Altılar:
- Yüce Allah, her insanı mükemmel bir yetenekle dünyaya getiriyor. Amacım insanlardaki bu muhteşem yeteneklerin farkına varmasını sağlamak. Onların duygusal zekalarını, liderlik özelliklerini geliştirmelerine aracılık etmek.
Adilcevaz13.Com:
- Bir de sizin hızlı okuma ve hızlı anlama konferans ve seminerlerini veriyorsunuz, çokta faydalı oluyorsunuz şu ana kadar kaç program yaptınız konferanslarınızdan bahsedermisiniz?
Niyazi Altılar:
- Şu ana kadar sadece Tatvan’da 30 bin insana, Bitlis ve diğer ilçelerde ise 20 bin hızlı okuma ve hızlı anlama konferans ve seminerlerini verdik. Önümüzdeki Nisan ayında yeni bir kültür hizmeti projemiz var.
Adilcevaz13.Com:
- Bu kültür hizmeti projeniz hangi alanda olacak?
Niyazi Altılar:
- Etkili iletişim liderliği ve empati. Bu eğitim, Tatvan’da 30 bin insanı kapsamaktadır.
Adilcevaz13.Com:
- Tatvan’a kültürel ve diğer alanlarda çok ciddi hizmetleriniz var. Verdiğiniz hizmetlerin karşılığı size nasıl yansıyor?
Niyazi Altılar:
- Tatvan benim ve Tatvan’da yaşayan herkesin gözbebeğidir. O bizim can evimizdir. Kalkınması, gelişmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalışacağız ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. Aslında biz Tatvan’ı yaşamayı istediğimiz tarzda görmeyi arzuluyoruz. Bu da eğitim düzeyi yüksek, kültürü, demokrasisi gelişmiş, herkesin huzur ve barış içinde yaşadığı, çevresel duyarlılığı yüksek ve ekonomik olarak kendi kendine yetebilen bir Tatvan’dır. Batı illerine gittiğimiz zaman "Bu burda var da bu niye Tatvan’da yok" demediğimiz bir Tatvan istiyoruz.
Adilcevaz13.Com:
- Bitlis TV deki doğruya doğru programınız çok izlenmektedir, bunu neye bağlıyorsunuz?
Niyazi Altılar:
- Aslında bu programı program yapan ben değilim. Oraya gelen ve programıma renk katan konuklarımdır, konuklarımın bilgi ve birikimleridir. Bir de sıklıkla sosyal meleseleri işlediğimiz için ister istermez ilgi çekiyor programımız.
Adilcevaz13.Com:
- Geçmişte tv’de program düşüncesi hiç aklınızdan geçti mi?
Niyazi Altılar:
- Kesinlikle hayır! Çünkü bu konuda bir eğitimim ve alt yapım yoktu. Ama beni oraya götüren de aldığım sosyoloji eğitimidir.
Adilcevaz13.Com:
- Sosyal sorumluluk projelerinde de çok aktifsiniz. Sizi hemen hemen her yerde görüyoruz. Bunu toplumsal bir sorumluluk olarak mı görüyorsunuz?
Niyazi Altılar:
- Elbette! Yaşadığım toplumun refahı için nerede ne yapılacaksa oralarda bulunacağım. Toplum olarak bizim buna çok ihtiyacımız var. İnsanların daha iyi şartlarda yaşama hakkı vardır. Herkes kendi imkanlarına göre yaşadığı topluma katkıda bulunma sorumluluğu da vardır.
Adilcevaz13.Com:
- Tatvan esnafı ve özellikle Tatvanlı gençler sizi çok seviyor ve size güveniyorlar. Onlar için herhangi bir projeniz var mı?
Niyazi Altılar:
- Tatvan esnafı ve Tatvanlı gençler için iki projemiz var. Önümüzdeki aylarda açıklayacağız.
Adilcevaz13.Com:
- Şuan elinizde kitap yazma çalışmaları ya da başka bir projeniz var mı?
Niyazi Altılar:
- Şu anda basımda olan ve Nisan ayında çıkacak olan bir çalışmam var. Kitabın içeriğinden bahs etmeyeyim. Sürpriz olsun! İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer büyükşehirlerdeki okuycularımın merakla beklediği bir kitap!
Adilcevaz13.Com:
- Sitemiz de yazarlık yapmış biri olarak adilcevaz13.com ilimizdeki etkinliğini nasıl buluyorsunuz?
Niyazi Altılar:
- Eğer adilcevaz13.com objektif, kaliteli bir site olmasaydı, bu sitede yazmayacaktım. İkincisi adilcevaz13.com ulusal haber sitelerini aratmayan donamıma sahip. Bitlis’in gözü kulağıdır, adilcevaz13.com.
Adilcevaz13.Com:
- Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz?
Niyazi Altılar:
- Bana kendimi ifade etme fırsatını verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını diliyorum.
Röportaj: Özcan BEŞKARDEŞ
HABERE YORUM KAT