1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Batmış Cil Gölü Doğal Sit Alanı İlan edildi

Batmış Cil Gölü Doğal Sit Alanı İlan edildi

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bulunan Batmış Gölü doğal sit alanı ilan edildi. Karar Cumhurbaşkanı Kararı ile bugünkü resmi gazetede yayınlandı.

A+A-

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bulunan Batmış Gölü doğal sit alanı ilan edildi. Karar Cumhurbaşkanı Kararı ile bugünkü resmi gazetede yayınlandı.

30837 Sayı ve 1332 Karar Sayısı ile Bitlis ili, Adilcevaz ilçesinde bulunan Batmış Gölü Kesin Korunacak Hassas Alan olarak doğal sit alanı kapsamına alındı ve bugünkü resmi gazetede yayınlandı.

Batmış Cil Gölü Bitlis'in Adilcevaz ilçesi sınırları içerisindeki Süphan dağı eteklerinde yer alan Sütey yaylası içerisinde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince doğal sit alanı ilan edilen ve hassas korunacak alan olarak tescil edilen Batmış Cil Gölü'nün ekli kroki ve sınır kabul edilen koordinatları belirlenerek ilan edildi.

Doğal Sit alanı ilan edilen Batmış Gölü, halk arasında Cil Gölü olarak geçmekte. Türkiye’nin en önemli doğa ve kuş alanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Yapılan gözlemlerde, Batmış Gölü’nde kara boyunlu batağan, küçük batağan, bıyıklı sumru, sakarmeke, kızılbacak, bahri, leylek (15 adet), kızkuşu, gri balıkçıl, tepeli patka, pasbaş patka, elmabaş patka, angıt, saz delicesi, karabaş martı, Van Gölü martısı, tespit edilmiştir.

CUMHURBAŞKANI KARARI

Bitlis İli, Adilcevaz ilçesinde bulunan Batmış Cil Gölü potansiyel doğal sit alanı kapsamına giren ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.

www.adilcevaz13.com

Bu haber toplam 10669 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
3 Yorum
  • hasan günay / 22 Temmuz 2019 17:16

    Bu gerçekten iyi bir karar.
    Sütey yaylası bitki türü ve çeşitliliği ile florasının yeniden hayat bulması için güzel bir gelişme.
    Son zamanlarda arazinin sürülüp (teşvik parası marifetiyle) yonca yapılması ve aşırı zirai ilaç kullanımı çevreye ve su kaynaklarına olumsuz anlamda etki etmeye başlamıştı.
    Kararın alınmasında, teklif edilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.

    Kapsam Sütey yaylasını da içine alacak kadar genişletilirse daha mükemmel olacaktır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Doç. Dr. Zeki TAN / 21 Temmuz 2019 23:34

    Bu tür özellikler Adilcevaz'ın tanıtımına katkı sağlar ekoloji hocalarından bilgi alıp fırsatı imkana çevirmek gerekir.

    Yanıtla (0) (0)
  • KÜRŞAD ÇİNİ / 20 Temmuz 2019 14:24

    112202 sayılı 13/05/2019 tarihli

    Yanıtla (0) (0)