Adilcevaz Yöresel Yemekleri
Yörede özellikle tahıldan ve etten yapılan yiyeceklerin yoğunlukta olduğu gözlenmektedir.
KABAK DOLMASI (Kabak Sarması)
Kabak Dolması denince hemen akla taze kabağın doldurulmuş hali gelse de bizim tarifini yapacağımız yemek bu değildir. Kabak Dolması Doğu Anadolu’da yetişen kış kabağından yapılan zahmetli, bir o kadar lezzetli bir yemektir.
Malzemeleri:
1 Büyük Kış kabağı, 250 gr. Yağsız Kıyma, 1 kg Köftelik İnce Bulgur, Reyhan, Doğan, Çeşitli baharatlar, Tuz, Karabiber
Sosunun Hazırlanışı
50 gr. Margarin, 1 kaşık biber salçası, Nane, Sarımsaklı Yoğurt
Yapılışı:
Kış kabağı bıçakla ince sargı bezi şeklinde kesilir. İnce ve uzun şekilde kesilmiş kabak geniş bir tepside tuzlanarak bekletilir. Bu sırada Kıyma ile bulgur karıştırılarak iyice yoğrulur. İçerisine reyhan ve çeşitli baharatlar atılır. Ceviz büyüklüğünde yapılan köfteler kabakla sarılır. Tencereye dizilen kabak dolmasının üzerine yeterli miktarda su katılır. Kısık ateşte pişirilmeye konur. Pişen kabak dolmaları dağılmamasına dikkat edilerek servis tabaklarına doldurulur. Daha önce hazırlanan Sarımsaklı yoğurt ve yağlı sos üzerine dökülerek servis edilir.
BAKLALI PİLAV
Yöremizde çok sevilen bir pilav türüdür. Bulgur pilavına ayrı bir lezzet katan yeşil fasülyenin kullanıldığı pilav halk alarasında Baklalı Pilav olarak isimlendirilir.
Malzemesi:
Bakla (Yeşil Fasulye), Bulgur, Domates, Yeşil Biber, Tuz, Tereyağı, Su
Yapılışı:
Bakla (yeşil fasulye) ayıklanır, doğranır, haşlanarak iyice pişirilir. Soyularak temizlenmiş ince kıyılmış domates ve biber tereyağında iyice kavrulur, üzerine pişirilen bakla atılır. Kavrulduktan sonra tuz ve su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra göz kararına göre bulgur ilave edildikten sonra hafif ateşte pişirilir. Servis sırasında dağlanmış tereyağı tabakların üzerine dökülerek ikram edilir.
CILBIR
Bazı yörelerde yumurtanın kaynayan suya kırılıp etrafına kıyma konarak ikram edilen yemek türüne de Cılbır denir. Fakat biz size Adilcevaz’a has bir yemek olan Sulu Cılbır Yemeği’nin tarifini yapacağız. Her evde rahat bulunan malzemesi ve kolay yapılması açısından Cılbır çok sık tercih edilen bir yemektir.
Malzemeler:
Domates, Biber, Yumurta, Reyhan, Maydanoz, Soğan, Yağ, Salça
Yapılışı:
Yağ ile soğan ve salça kavrulur, içine birkaç yumurta kırılır, Sonra kaynamış su tencerenin bir kenarından yavaşça dökülür. Suyun dökülmesiyle yumurtalar kabarır. Sonra içine maydanoz, reyhan ve tuz atılıp pişmeye bırakılır.
BORANİ
Taze kabaktan yapılan etsiz bir yemek olan Borani yi kabak sevmeyenlerin dahi beğenerek yiyeceğine eminim
Malzemesi:
Taze Kabak, Domates, Soğan, Salça, Yağ, Tuz
Yapılışı:
Taze kabak soyulup ince ince doğrandıktan sonra yıkanıp süzülür. Yağ ve soğan kavrulup içene kabak atılır. İyice piştikten sonra soğutulur. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra kavrulmuş yağ ve salça konarak ikram edilir.
Borani’nin birde sulusu yapılır. Kavrulan yağ, soğan, salça taze kabak üzerine yeteri kadar su eklenerek bir süre kaynatılıp ikram edilir.
ÇORTLİ
Adilcevazlıların farklı bir damak tadının sergilendiği yemektir. Çortli ekşimtrak bir tada sahip olduğu için bir çok insanın ilk etapta tadmaktan çekindiği fakat tadınca lezzetine doyamadığı bir aş türüdür. Çortli Adilcevazla müsemma olmuş bir yemektir.
Malzemesi:
Lahana turşusu, Dövme, Yağ, Kemikli Et, Salça
Yapılışı:
Düdüklü tencereye kemikli et, dövme, yağ, salça ve lahana turşusu konarak üzerine yeteri kadar su konulduktan sonra kapatılıp pişirilmeye bırakılır. Etin pişme süresi dikkate alınarak kaynatılır. Ekşi olması halinde bir miktar sıcak su katılır.
2. Tarifi
Kemikli et güzelce kaynatılır. Daha sonra dövme bir miktar su ile pişirilip süzülerek hazır olan etin üzerine atılıp yağ ve salça ile kavrulur. Önceden hazırlanmış lahana turşusu kavrulan etin üzerine suyla birlikte dökülür. Eğer yemek ekşi olmuşsa biraz su katılıp pişirilmeye devam edilir.
BULGUR AŞI (Yarma Aşı)
Çok basit bir yapılışı olan Bulgur Aşının lezzetine doyamayacaksınız. Her geçen gün unutulmaya yüz tutan Yarma Aşı olarakta bilinen bu yemeğimizi gelecek nesillerede tatırmalıyız.O yüzden siz değerli okuyucularımız bu yemeği denemelisiniz.
Malzemeleri:
Bulgur, Soğan, Patetes, Yeşil Mercimek, Domates Salçası, Biber Salçası, Kavurma, Pul Biber, Yağ, Tuz
Yapılışı:
Yağ tencereye konur, kavurması ilave edilip bir iki karıştırılır. Yeşil mercimek ve diğer malzemeleri katılır, 10 su bardağı su ilave edilip ağır ateşte arada bir karıştırılarak pişirilir. Servis yapılır.
ŞİLE
Yörenin Van Balığıyla yenen vaz geçilmez yemeklerindendir. Fukara yemeği olarak da adlandırılır. Yöre halkının yazın tuza yatırdığı Vangölü’nden yakalanan incili kefal balığıyla (tuzlu balık) birlikte yenir.
Malzemesi:
Bulgur, Isırgan otu, Soğan, Domates, Yağ, Salça
Yapılışı:
Tereyağ, Soğan, Domates, Salça, Isırgan Otu ile kavrulur. Pilavlık Bulgur ve tuzu da katılarak bir süre kavrulur üzerine su ilave edilerek pişirilmeye bırakılır. Pelte kıvamına gelince ocaktan alınır.İsteğe göre salça ve yağla yapılan sos tabağa alındıktan sonra üzerine dökülür. Bu yemeğin en önemli özelliği tuzlu balıkla yenmesidir.
Bu yemek çevre il ve ilçelerde ise bulgur yerine dövme ile yapılır
Kurut Aşı
Malzemesi:
Kurut, Dövme, Nohut, Kıyma, Pirinç, Soğan, Nane, Tuz, Maydanoz, Yeşil Mercimek (isteğe göre)
Yapılışı:
Dövme bir miktar suyla kaynatılır. İçine nohut atılır. Kıyma ve pirinçten yapılan nohut büyüklüğündeki köftelerde içerisine konur. Yağda soğan kavrulduktan sonra dövmenin içine atılır. Sonra kurutun içine ılık su dökülerek kurut ezilerek sulandırılır. Pişen yemek ateşten indirilir ve ezilen kurut içine dökülür. Daha sonra tekrar ateşe konularak birkaç defa daha kaynatılıp pişirilerek hazır hale getirilir.
Kurut Aşı bazı evlerde mercimekle de yapılır. Soğan yağda kavrulduktan sonra tuz ve su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Erişte , mercimek, nane, maydanoz ilave edilir. Erişte pişince kurut ilave edilir. Kaynayan aş ocaktan alınıp servis yapılır.
İÇLİ KÖFTE:
Malzemeler
İçi İçin:
½ Kg Yağlı Kıyma, 5 Adet Soğan (ince doğranmış), 1 Çay Kaşığı Karabiber, 1 Çay kaşığı, Pulbiber, 100 gr Ceviziçi, 1 Paket Margarin, Yeterince Tuz
Dışı İçin:
½ Kg İki Kere Çekilmiş Yağsız Kıyma, 250 gr İnce Bulgur, Biraz Tuz, 1 Adet Rendelenmiş, Soğan, 1 Tatlı Kaşığı Salça
Sos İçin:
1 Çorba Kaşığı Margarin, 1 Tatlı Kaşığı Salça, 1.5 Su Bardağı Su, Tuz
Yemeğin Tarifi
Önce içli köftenin içini hazırlayalım. Bir tencerede yağ tuz soğan ve kıymayı kavuralım. Soğanlar sararınca biberleri ve ceviz içini ilave edelim. Bir müddet hepsini kavuralım. Daha sonra ocaktan indirip soğumaya bırakalım. Şimdi dış malzemeyi hazırlayalım. Tüm malzemeyi karıştıralım. Karışımı macun kıvamına gelinceye kadar yoğuralım.(Yoğururken elinizi suyla sürekli ıslatın)
Dış eti ceviz büyüklüğünde parçalara ayıralım. Şekilde gördüğünüz gibi dış eti elinizle içi oyuk yuvarlak haline getirelim.
Donmaya bıraktığımız iç malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar alıp içine koyalım ve yuvarlayıp kapatalım. Tencerede yağı eritelim. Salça ve su ilave edelim. Kaynayınca tuz ekleyip köfteleri 5-10 dakika haşlayalım.
Adilcevaz’ da yapılan içli köfte Adana yöresinde yapılan içli köfteden çok farklıdır. Adana, Antep, Maraş ve Urfa’da yapılan içli köftelerin içerisine kıyma, kuş üzümü, yer fıstığı konur ve bu köfte yağda kızartıldıktan sonra ikram edilir.
Adilcevaz yöresine ait içli köfte Tarifi:
Adilcevaz’ da yapılan içli köfte Adana yöresinde yapılan içli köfteden çok farklıdır. Adana, Antep, Maraş ve Urfa’da yapılan içli köftelerin içerisine kıyma, kuş üzümü, yer fıstığı konur ve bu köfte yağda kızartıldıktan sonra ikram edilir.
Adilcevaz’da iri köfte adını da verdiğimiz bu yemeğin en önemli özelliği içerisinde iç yağının bulunması ve haşlanarak ikram edilmesidir. Bu yemekle birlikte yöre halkı genelde küçük (ufak) köfte de yapar. Ufak köfte aynı malzemeden yapılmasına rağmen sulu yemek olarak hazırlanıp ikram edilir.
Malzemeleri:
750 gr. Dana kıyma (iki kere çekilmiş), 1 kg. İnce bulgur, 1 Yumurta, 2 Soğan, 2 Kahve kaşığı karabiber ve tuz, 1 Kahve kaşığı kırmızı biber, 250 gr. İç yağı, Yarım demet maydanoz
Yapılışı:
Önce köftenin içi hazırlanır; İç yağı, soğan, maydanoz ve baharat (tercihe göre 1 kaşık salça ve kıyılmış yeşil biber) iyice yoğrulup fındık büyüklüğünde yuvarlanıp hazır halde bekletilir. Sığır etinden hazırlanmış kıyma ile bulgur yoğrularak hamuru hazırlanır. Hazırlanan hamur elde ceviz büyüklüğünde yuvarlanıp içi oyulur. Önceden hazırlanan içyağı içerisine konarak kapatılıp yuvarlanır. Hazırlanan bu köfteler kaynamış tuzlu suda haşlanarak pişirilir.
HABERE YORUM KAT