Adilcevaz’da Turizm Çeşitleri
Adilcevaz’ın tarihi ve kültürel dokusu, Van Gölü’ne bakan sahilleri dolayısıyla iç ve dış turizme hedef olabilecek potansiyel değerlere sahiptir. Fakat Adilcevaz’da turistik hareket ve faaliyetler yeterli değildir.
ADİLCEVAZ’DA TURİZM VE GELİŞTİRİLEBİLECEK TURİZM ÇEŞİTLERİ
Adilcevaz’ın tarihi ve kültürel dokusu, Van Gölü’ne bakan sahilleri dolayısıyla iç ve dış turizme hedef olabilecek potansiyel değerlere sahiptir. Fakat Adilcevaz’da turistik hareket ve faaliyetler yeterli değildir.
Mevcut verilere göre Adilcevaz’a gelen yerli turistler kültürel aktiviteden ziyade tatil ve piknik amaçlı gelmektedir. İç turizm özellikle Haziran- Temmuz- Ağustos aylarında canlanır. Tatil amaçlı gelen turistler daha çok Aygır Gölü, Yedinci Kilometre, Tek Ağaç ve Kız Taşı gibi plajları tercih etmektedirler. Yerli turistler genellikle yakın il ve ilçelerden gelmekte olup, aynı gün geri dönmektedirler. Eğer Adilcevaz’da yeterli ve konforlu bir konaklama imkanı sağlanacak olunursa, iç turizmin daha gelişebileceği kanaatindeyiz.
İlçeye gelen yabancı turistler ise genellikle transit yolcular olup ilçe içerisine fazla girmemektedirler. Ancak kısa süreli mola verebilmektedirler. Son yıllarda çok az sayıda yabancı yolcular, ilçede konaklama yapmaktadırlar.
Adilcevaz için önerilen potansiyel turizm türleri arasında, fazla yatırım gerektirmeyen, kısa sürede gerçekleşmesi mümkün olan ve ilçe turizmini canlandırabilecek turizm sektörü şunlardır:
GÖL TURİZMİ
Büyük su yüzeyi olan Van Gölü; göl turizmi, su sporları, dalma, yelken, kürek olanağı sağlamaktadır. Yılın üç ayı girilebilen Van Gölü; yüzme, güneşleme, su sporları, eğlence, dinlenme ve göl banyosu açısından elverişlidir. Sodalı olan göl suyu insan teni ve saçlarına yumuşaklık kazandırmakta, sivilce gibi cilt hastalıklarına da iyi gelmekte ve tıkanan burun deliklerinin açılmasını sağlamaktadır. Ayrıca Van Gölü seyir bakımından da elverişlidir.
Dünyanın pek çok ülkesinde göller turistik aktivitenin oluşturduğu mahaller olarak değerlendirilmektedir. Özellikle sahilden oldukça uzak bulunan yöre halkı için Van Gölü ve çevresi önemli bir turizm aktivitesi olarak geliştirilmelidir.
Van Gölü; temiz suyu, ihtiyaca cevap verebilecek nitelik ve miktardaki kumu ve bol güneşi ile cazip bir tatil ve dinlenme yeri olmasına rağmen bu niteliklerden yeterince faydalanılamamaktadır. Yol ve çevre düzenlemesi yapılmalı, konaklama, yeme-içme, eğlence, spor vb. tesisler kurularak yerli ve yabancı turistlerin istifadesine sunulmalıdır.
Adilcevaz da, Van Gölü’nün yanı sıra Cil Gölü, Arin Gölü gibi piknik yapmaya ve avcılığa (Yaban ördeği, bıldırcın, doğan, şahin, turna, bağrı kara, toy kuşu... gibi) müsait göller olduğu gibi, Adilcevaz’ın kuzeyinde yer alan Aygır Gölü tek başına doğal bir güzellik harikasıdır. Aygır Gölü’nün kıyısında çadır kurarak hem Süphan Dağı’na tırmanış için hazırlanılabilir hem de gölün o muhteşem dinlendirici manzarasında kamp yapılabilir.
DAĞ, DOĞA VE YAYLA TURİZMİ
Adilcevaz’da bulunan Süphan Dağı ve Sütey Yaylası önemli birer dağ ve yayla turizmi alanlarıdır. Bu alanlar yazın serin havası, soğuk suları ile yayla turizmine, kışında uzun karlı günleri ile dağ ve kış turizmi için elverişlidirler.
Adilcevaz’ın kuzey doğusunda yer alan 4434m yüksekliğindeki Süphan volkanı, dağ turizmi açısından önemlidir. Özellikle dağcılık sporlarıyla uğraşan kişilerin aradığı şartlar mevcut olup, Süphan volkan konisinin zirvesinden çevrenin seyri doyumsuzdur. Dağın güney eteklerindeki Aygır Gölü, doğal bir güzellik ve turizm varlığıdır. Ayrıca kamp yapmak için elverişli olan Aygır Gölü’nün suyu, sulama ve içme suyu olarak kullanılmaktadır.
AV VE SEYİR TURİZMİ
Bölgenin engebeli bir arazi yapısına sahip olması, av turizmi için büyük bir potansiyel oluşturur. Fakat mahalli avcıların usulsüz ve zamansız avlanmaları yöredeki doğal dengeyi bozmuştur. Yöredeki av hayvanlarının sayısında azalma görülmektedir.
Av turizminin yörede daha organize edilmiş bir biçimde yapılması için avlanma sahaları tespit edilmeli ve buralarda av için hayvan türlerinin yetiştirilmesi ve avlanma zamanlaması yapılarak av organizasyonlarının gerçekleştirilmesi gerekir. Ayrıca birçok ülkede aktif bir turizm türü olan olta balıkçılığının, Van Gölü’nde ve yöredeki akarsu membalarında geliştirilmesi gerekir.
Yabani hayvan varlığı bakımından zengin olan Van Gölü çevresinde çok çeşitli kuş türlerine rastlanır. Adilcevaz’ın Van Gölü kıyılarındaki delta ve sazlıklarda çok sayıda karabatak, yaban ördeği, angut vb. kuşlar bulunmaktadır. Sözü edilen kuş alanlarının koruma altına alınarak, yöreye gelen turistler için kuş seyir istasyonları düzenlenmelidir.
KAMP VE KARAVAN TURİZMİ
Adilcevaz’ın ulaşım açısından kısmen gelişmiş olması, kamp yapılabilecek güzel manzaraların olması, karavanla seyahat eden yerli ve yabancı turistler için büyük olanaklar sağlar. Ancak yörede düzenlenmiş kamping sahaları bulunmamaktadır. Anayol güzergahları üzerinde düzenlenecek organize kamping alanları, yöredeki kamp- karavan turizminin gelişmesine olumlu katkıda bulunacaktır. Bu şekilde yöreye daha çok sayıda turistin gelmesine yardımcı olunacaktır
KIRSAL TURİZM
İnsanlar tatillerinde, eğlencenin yanında doğayı keşfetmeyi, yerel kültürleri tanımayı, kırsal kesim insanları ile bütünleşmeyi de turistik faaliyetler içinde düşünmektedirler.
Tümüyle yüksek bir bölge olan Adilcevaz çevresinde, kırsal turizmin geliştirilebileceği en uygun arazi ve doğa yapısı yüksekliği 1600 m ile 2000 m arasında olan köyler ve bunların çevreleridir. Bu köyler; yöresel mimari özellikleri (kerpiç, mesken, taş mesken), yöre halkının yaşam tarzları, henüz bozulmamış doğal ortamları ile uygun şartlara sahiptir. Fakat buralara gelecek turistlerin kalabilecekleri şekilde düzenlenmiş yerel konutlar ya da yerel mimariye uygun olarak yapılmış konaklama tesisleri bulunmamaktadır. Bu konuda gerekli ortam oluşturulduğu taktirde, kırsal turizm çeşidi geliştirilebilir.
BİSİKLET TURİZMİ
Dünyada hızlı bir şekilde yayılan yeşil turizm anlayışına uygun olarak doğal güzelliklere sahip kırsal alanlarda bisiklet turları yapılmaktadır. Yeşil ve mavinin birleştiği Adilcevaz, bisiklet turları yapmaya uygundur.
TARİH VE KÜLTÜR TURİZMİ
Yasin İPEK’in ''Tarihle doğanın buluştuğu yer Adilcevaz'' isimli kitabından alınmıştır.
HABERE YORUM KAT