1. HABERLER

  2. KENT REHBERİ

  3. Bitlis'in Köklü Aileleri

Bitlis'in Köklü Aileleri

İlimizde ikamet eden köklü aileler ve bulundukları mahallelere ait bilgiler. Bu bilgiler özellikle yetişmekte olan yeni nesil için kaynak niteliği taşımaktadır.

A+A-

İlimiz özellikle 1950'li yillarda baslayan batıya doğru bir göç yaşamıştır. Bununla birlikte özellikle 1980'li yillardaki ekonomik nedenlerden dolayıda köylerden Bitlis merkez ve ilçelerine göç yaşanmıştır.

Bitlis merkezdeki belli başlı mahalleler ve ikamet eden aile isimleri;

Zeydan Mahallesi:

Kazancılar, Zeydanlılar, Şahinolar, İmhaniler, Kaya Ahmolari, Gegiler, Molla Numan evi, Kakılar, Kakolar, Kalolar, Nasırzadeler, Hersatlılar, Yusuf Paşalar, Çürükler, Keküsler, Durmus evi, Pire evi, Pürmüzler, ibrahimzadeler, Tomburacılar, Dizdarlar, Zülfikarlar, Cancolar, Malamusalar, Muhtar Sabolar, Hacı Şerefler, Tahinciler, Haci mehmetler, Mahterbaşılar, Hacıdavutlar, Derviş gago evi, Şeyh haydar evi, Karayakuplar, Akbalıklar, Dalkıranlar, Yahobabalar, Sürümlüler, Şeytan Davolar, Hüseyinağalar, Muştak babalar, Karasalar, Sahteler, Tinarlılar, Ziyaretliler, Kaleliler, Gellaclar, seyadoğullari, Haliler, Cerci evi, Topcular, Alikolar, Arbetanlar, Karabaşlar, Abbaslar, Kipolar, Şeyh Dursunlar, Şirvanlar, Purto evi, Kisolar, Hirsizlar, Golosolar, Deli Berholar, Molla evi, Kalesolar, Melek musolar, Taha evi, Cilkadar evi, Celebaşı, Deli Hassolar, Berberoğulları

Tas Mahallesi:

Bozi Aliler, Şefkatlılar, Hamza Çelebiler, Köseler, Dilanlar, Veli Beyler, Karayılanlar, Atmacalar, İlyaslar, Tosyalılar, Bebolar, Huseyinağalar, Hacı Resullar, İskenderogulları, Orakcılar, Reskolar, Ankitolar, Ali Kulular, Hizanlıoğulları, Bitlis ağaları, Nevcanlar, Gebologullari, Abbaslar, Barutcular, Kuscular, Kırnapetler, Cirpan Husolar, Bindikler, Deli Amolar, Muşluoğulları, Gazibeyoğulları, Kazazlar, Laleler, Mermutlular, Esatoğulları, Çilekdizler, Delimollalar, Hacı Hasanlar, Kavnaslılar, Nesimioğulları, Hacı Necmettinler, Cemaloğulları, Otolar, Kayaoğulları, Seferbeyoğulları, Beyazoğulları, Bisarevi, Şekersicanlar, Patlıcanlar, Mamkolar, Cinoğulları, Aladinler, Şerbetciler, Rüstemağalar, Karinohlular, Civikler, Hocaahmetler, Cit Kaliler, Uysallar, Balcılar, Uncular, Ölekliler, Arinçlar, Hacısalihler, Seyhanlılar, Pavikliler, Karslıoğulları, Çiftkayalar, Karacalar, İsmailagalar, Halenzerliler

Hersan Mahallesi:

Zenderliler, Asurlar, Balcılar, Polatlar, Saygılılar, Hacıyusuflar, Müezzinler, Kumaşlar, Cilvirogullari, Bezirganlar, Kadriler, Karaoğulları, Serkesenler, Ölekliler, Lirtliler, Hatiboğulları, Korcanlılar, Zirkililar, Kilerciler, Hersanlılar, Şerefhanlar, Abdulselamlar, Humaclılar, Orakcılar, Sicanoğulları, Sekizkuruslar, Sihciogullari, Paliler, Bubiler, Halialiler, Botanlilar, Amatlar, Hacirustemler, Arpetliler, Şerbetciler, Tosooğulları, Sabanolar, Varkanislar, Ambaroğulları, Adolar, Mamikler, Acemoğulları, Yakolular, Corsenliler, Oranisliler, Hivrisliler, Saruhanlar, Beytolar, Cangolar, Aldanmazlar, Saatcılar, Kasakirejler, Keremoğulları, Koroklular, Aysolar, Mazran şeyhleri, Ahenkciler, Uçarlar, Evsinevi, Şemsi Bitlisliler, Hevintler

İnönü Mahallesi:

Bapirler ( Babür ), Müftüler, Kürümler, Aktosunlar (Mehmedi Bayrolar), Ölekler, Boryanlılar, Şefkatlılar, Subaşılar, Miskolar, Küfreviler, Şeyh Emin efendiler, Hacı Yahyalar, Salcılar, Turanlılar, Abdal Çavuşlar, Şeyh Babolar, Vaizler, Markuslar, Mir Mahmutlar, Hamamcılar, Yeterler, Mucikler, Kurdoğulları, Seyidoğulları, Şeyh Hassolar, Gencerler, acı Hassolar, Mala Ganolar, Mutavlar, Ahlatlılar, Hasaranlılar, Hacı Rüstemler, Polis Mustafa Efendiler, Ambaroğulları 

Dr. Servet ZÜLFİKAR

Bu haber toplam 141255 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yazılan yorumlar hiçbir şekilde www.adilcevaz13.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
37 Yorum
  • Remezan Susem / 05 Aralık 2024 16:28

    Burada yazılı olanlar ın çoğu yerli değil hatta ve hatta
    Köy isimleri aile olarak yazılmış mevcut ailelerin çoğunun ismi de yazılmamış.
    Biz Şengo ailesi olarak Bitlis’te yaklaşık 100 yıllık bir geçmişimiz var.

    Yanıtla (0) (0)
  • Zeyd ZEYDANLI / 30 Ekim 2023 01:04

    Sayın Muhterem Dr. Servet Zülfikar beye selam ve saygılarımızı sunarak bu yazıya katkı olması amacıyla yazıyoruz.
    ZEYDANLI ZEYDİ SOYU NEREDEN GELİYOR.
    Bitlisteki Zeydan Zeydanlı Zeydi ailesi 12.Asırda Selahattin-i Eyyubi döneminde Kufe’de yaplan zulümden dolayı göç ederek Kufe,Musul,Duhok ve Cizre Botan üzerinden Bitlis’e gelip o zaman Bitlis’e hakim bir Türkmen beyliği olan Dilmaçoğulları beyliğine sığınmışlardır.Günümüzde Cizre Botan yol güzergahında yaşayan yaşlılar bu ailenin bu güzergahtan geçtiğini nesilden nesile anlatmaktadır. Bu aile Hz.Muhammed Mustafa (s.a.v) efendimizin torunu Hz.Hüseyin’in oğlu Hz.Ali b.Zeynel Abidin’in oğlu olan Zeyd b.Ali b.Hüseyin ( a.s.)'ın neslinden gelmektedir..
    Başbakanlık Osmanlı Arşiv Belgeleri, Osmanlı Tapu Tahrir Belgeleri,Babı Ali Daire-i Sadaret; Divanı Hümayun evraklarında ,Bahrul Ensab evraklarında,Nakibul Eşraf evraklarında,Kadı Sicillerinde kayıtları mevcuttur.
    Miladi 1540,1610,1694 yıllarındaki Osmanlı evraklarında Zeydanlıların dedeleri Seyyid Nasır,Seyyid İbrahim,Seyyid Zülfikarın kayıtları mevcuttur. Günümüzde yaptığımız araştırmalarda Bitlis Zeydan Mezarlığında Seyyid İbrahim'in ve diğer büyüklerinin Arapça yazılı Kabir baş taşları mevcuttur. Osmanlı kayıtlarında Zeydanlı ailesinin Hicaz bölgesinden Bitlis’e göç ettiği Mufassal Tapu Tahrir defterlerinde mevcuttur.Evladı Resul olan bu ailenin 23.kuşaktan dedeleri olan Seyyid Hazal döneminde Kufe’den Bitlis’e gelmişlerdir.7,5 asır Bitliste ikamet etmişlerdir. Zeydanlı ailesi öncelikle 1. Dünya Harbinde 1914’te Bitlis’ten göç etmeye başlamışlardır.
    Ağırlıklı olarak 1964’ten sonra özellikle büyük şehirlere göç etmişlerdir.1934 soyadı kanunundan sonra Zeydan kelimesi çıkan kanuna göre! Türkçe olmadığı için bu aileye kanun gereği zoraki farklı soy isimler verilmiştir. Bu soy isimler;
    Yıldırım,Tahinci,Savur,Gördeal,Kulaksız,Tezcan,Antep,Kuşin,Zülfikar,Kılınç,Sefunç gibi.(Bütün Zeydanlılar Zeydanlı değildir. Zeydanlıların içerisinde Zeydan Zeydanlı, Zeydanoğlu gibi ismi sonradan almış başka aileler de vardır .Bunlar Zeydin nesli değillerdir .)
    Durmuşlu evi, Kerküşlü evi , Poro evi ve Rortolu evi aileleri de Zeydanlı ailesindendir.
    Zeydanlı ailesi bugün Türkiye’nin özellikle birçok büyük şehirlerinde ikamet etmektedirler.Zeydanlı ailesinin bugün Irak,Suudi Arabistan,Libya,Ürdün,Filistin,Mısır,Kuveyt,Suriye ve Yemen’de hali hazırda görüştükleri ve bağlantıda oldukları akrabaları mevcuttur.
    KAYNAKLAR:
    _Başbakanlık Osmanlı Arşivi.
    _413 nolu Tapu Tahrir Defteri.
    _1540 Nolu Tapu Tahrir Defteri.
    _109 Nolu Tapu Tahrir Defteri.
    _411 Nolu Bitlis Şeriye Sicilleri.
    730 Van Bitlis Muş Livaları Tımarları.
    _Bitlis Salnamesi
    _298 Nolu Bitlis Şeriye Sicil Defteri.
    _1910 Musul Kayıtları:
    _234-235-26 Nolu Bitlis Salnamesi
    _Bahrul Ensab
    Nakibul Eşraf
    Muhammed Vasfi Zekeriyya Aşairi Şam
    1905 Osmanlı Bağdat Kayıtları.
    1666-1667 _Osmanlı Kadı Sicilleri Bab Mahkemesi 3 Nolu Sicil.
    _1555-1556 Osmanlı Vakıf Kayıtları

    Yanıtla (1) (0)
  • n.e. / 25 Eylül 2023 13:59

    inönü mahallesi köklü Ailelerden EKMEKÇİOĞLU ailesi neden yazılmamaış

    Yanıtla (0) (0)
  • mutan kutan / 23 Eylül 2015 Çarşamba 23:05

    pürmüzlü ler hakkında bilgisi olan varsa bizi aydınlatırsa mutlu eder tesekkürler

    Yanıtla (1) (0)
  • Hayrullah Tepe / 07 Şubat 2022 12:45

    Pürmüz değil, Pirmûz

    Yanıtla (0) (0)
  • kıymet / 29 Nisan 2016 Cuma 09:20

    bir ricam olacak dedem bitlisin mutki ilcesi akıncılar köyünde ikamet etmekteymiş geylanilerden olduğunu duymuştum beni bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla (0) (0)
  • Bitlisli / 15 Nisan 2017 18:06

    Geylanilerin kökü Mutki'ye dayanır. Sanırım Mutki aşiretlerinin birinden gelmedirler.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hayrullah Tepe / 07 Şubat 2022 12:43

    Hangi köy, nav e wî bi kürdî çîye

    Yanıtla (0) (0)
  • Bitlisli / 10 Mayıs 2017 00:46

    Aslında burada yazılan ailelerin yarısı yerli değil. Bu yerli olmayanlar zamanında Bitlis'e başka yerlerden göç etmişlerdir. Vitlis'in köylerinde yaşayıp sonra merkeze taşınmışlardır. Böyle olunca da yerli sayılmışlar ama değiller. Bitlis'in yerli ailelerinin bir kısmı Ermenidir. Halen de Ermeni olup da yaşayan birsürü aile var. Diğer yerli aileler ise Türktür. Lakin kaynakların bazılarına göre Doğu'un yerli halkı Ermeniymiş.

    Yanıtla (4) (0)
  • Hayrullah Tepe / 07 Şubat 2022 12:41

    Yanlış bilgi, yerlileri Kürt ve Ermenidir, Ermeniler azınlıktaymış ayrıca hiç Türk yoktur Bitliste. Ahlat ve Adilcevaz'da Türk olduğunu idda edenler var ama oda kesin değil

    Yanıtla (0) (1)
  • HİKMETULLAH İNAM / 06 Mart 2018 15:52

    Bitlis inönü mahallesi Hoca hikmetullah İnam ın torunuyum.Çocukluğum bitliste geçti.hikmet21@msn.adresinden tanıyanlar ulaşabilir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hayrullah Tepe / 07 Şubat 2022 12:37

    Soy isim nedir acaba Eralp mı?

    Yanıtla (0) (0)
  • doğan altınkılıç / 27 Şubat 2020 14:30

    Merhaba; Bitlis Tas Mahallesinden Çelektız olarak bilinirmiş ailesoyumuz. Bilen tanıyan var mıdır ? Bilgi paylaşabilir misiniz var ise şimdiden cok tesekkur ederım .

    Yanıtla (3) (1)
  • Hayrullah Tepe / 07 Şubat 2022 12:36

    Taş Mahallesi yok, Taxşot olmasın mı?

    Yanıtla (0) (0)
  • Daha fazlasını göster